Makro & Odvetvia | CEE

České Ministerstvo financií výrazne zvýšilo výhľad rastu českej ekonomiky

MF počíta s tohtoročným rastom HDP na úrovni 2,7%, kým ešte v apríli predpokladalo rast 1,7%. Zlepšenie výhľadu vyplýva zo silného rastu v 1Q 2014.

Česká ekonomika zlepšuje svoju kondíciu. V 1. štvrťroku 2014 vzrástla medzikvartálne o 0,8 %, vďaka čomu ministerstvo financií (MF) vylepšilo v novej prognóze odhad jej rastu. Informoval o tom server iDNES.cz.

V aprílovej prognóze ministerstvo ešte odhadovalo, že ekonomika ČR tento rok vzrastie o 1,7 % a v roku 2015 o 2 %. Najnovšie však počíta s tým, že tohtoročný rast dosiahne až 2,7 %. V roku 2015 by sa jeho tempo malo mierne spomaliť na 2,5 %, no v porovnaní s aprílom je to opätovne zlepšenie prognózy.

 "Takáto výrazná zmena o jeden percentuálny bod je pritom takmer výlučne daná lepším než očakávaným vývojom v 1. štvrťroku," uviedlo české MF. Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 1. kvartáli medziročne o 2,9 % a medzištvrťročne o 0,8 %.

Aj napriek devízovým intervenciám Českej národnej banky (ČNB) a oslabeniu koruny by v tomto roku mala byť inflácia podľa prognózy rezortu na veľmi nízkej úrovni. Priemernú mieru inflácie odhaduje ministerstvo financií na úrovni 0,6 %. V roku 2015 by sa rast spotrebiteľských cien mal zrýchliť na 1,7 %, čo je stále pod 2-% inflačným cieľom ČNB.

Ministerstvo zároveň na tento rok počíta s deficitom verejných financií 1,5 % HDP, teda ako minulý rok. Európska únia (EÚ) požaduje deficit pod 3 % HDP. "Súčasne by sa o 2 %, teda na 44 % HDP, mal znížiť dlh vládneho sektora," uviedol rezort financií.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: