Controlling & Finančná analýza | Pracovný kapitál

Nadnárodné firmy agresívne predlžujú splatnosť dodávateľských faktúr

Ste súčasťou dodávateľského reťazca veľkej nadnárodnej spoločnosti v oblasti spotrebného tovaru? Pripravte sa, na svoje peniaze môžete čakať dlhšie.

Potom, ako Procter & Gamble tento rok oznámil svojim dodávateľom, že predlžuje splatnosť faktúr na 75 dní, sa rozhýbalo celé odvetvie.

Podľa Financial Times sa k P&G pridali firmy ako Mondelez International, výrobca značiek ako je Milka či Jacobs, ktorý sa v minulom roku oddelil od Kraft Foods, výrobca liekov a zdravotnej kozmetiky Johnson & Johnson či Anheuser-Busch InBev. Mondelez predlžuje dobu splatnosti až na 120 dní.

Nadnárodné firmy pristupujú k rozhodnutiu predĺžiť dobu splatnosti faktúr z cieľom optimalizovať svoj pracovný kapitál a zlepšiť likviditu. Pritom využívajú fakt, že tento krok urobili už ich konkurenti, a iba sa snažia „dorovnať na štandard v odvetví“. Dodávatelia sa obávajú, že toto je len začiatok a k podobným opatreniam sa rozhodnú aj ďalšie veľké spoločnosti v odvetví spotrebného tovaru.

P&G minulý rok zistil, že jeho platobné podmienky s dodávateľmi sú výrazne kratšie, ako u jeho konkurentov, a rozhodol sa dobu splatnosti vyrovnať. Pre svojich najväčších dodávateľov chce zmenu zaviesť už v júli 2013, s ostatnými dodávateľmi sa chce dohodnúť do apríla 2014. P&G dodávateľom zároveň ponúka možnosť zapojiť sa do svojho programu financovania dodávateľského reťazca.

Popri bežných dodávateľoch výrobných vstupov predlžujú nadnárodné firmy doby splatnosti aj dodávateľom v oblasti reklamy a marketingových služieb. Súvisí to s tým, že svoje marketingové aktivity vo zvýšenej miere realizujú cez sociálne média a obchádzajú marketingové agentúry.

Menší dodávatelia, ktorí majú dnes problém získať úver a nevyužijú možnosti dodávateľského financovania, ktoré im ponúkne odberateľ, môžu na tieto kroky doplatiť, pretože výrazné predĺženie inkasa faktúr si vyžiada dodatočné zdroje na financovanie pohľadávok


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: