Controlling & Finančná analýza | Pracovný kapitál

Financovanie pracovného kapitálu

Domnienka, že pracovný kapitál je potrebné financovať z krátkodobých zdrojov, pretože sa jedná o financovanie krátkodobých aktív, nie je úplne správna a zvyšuje riziko v kapitálovej štruktúre firmy.

Pracovný kapitál predstavujú finančné prostriedky, ktoré má firma permanentne viazané vo svojich zásobách a pohľadávkach. Je teda pravda, že keď hovoríme o financovaní pracovného kapitálu, tak sa jedná o financovanie krátkodobých aktív. Ale nie je správne sa domnievať, že firma by mala pracovný kapitál financovať výlučne z krátkodobých zdrojov.

Súvisiaci článok: Základy: čo je to pracovný kapitál a ako ovplyvňuje cashflow

Finančné zdroje, z ktorých sa pracovný kapitál financuje, v ňom zostávajú permanentne uväznené počas celej doby fungovania firmy. Jediný spôsob, ako ich z pracovného kapitálu uvoľniť, je optimalizovať pracovný kapitál znižovaním doby obratu zásob a pohľadávok a predlžovaním doby obratu záväzkov, alebo ukončiť prevádzkovanie firmy, kedy sa zdroje z pracovného kapitálu uvoľnia potom, ako „dobehne“ splatnosť posledných obchodných záväzkov a pohľadávok.

Financovanie pracovného kapitálu krátkodobými zdrojmi, ako je napríklad kontokorent, znamená pre firmu riziko, že poskytovateľ financovania môže z akýchkoľvek dôvodov  odstúpiť od zmluvy, napríklad preto, lebo sa firme zhoršia finančné ukazovatele, a firma tak zo dňa na deň nebude mať hotovosť na nákup materiálu, služieb a  výplaty pre zamestnancov.

Príklady

  • Ak firma plánuje rozbehnúť aktivity na nových trhoch alebo spustiť predaj nových výrobkov, musí počítať s tým, že okrem investícií do nových technológií či marketingu bude musieť do nového projektu vložiť dodatočný pracovný kapitál, ktorý v ňom zostane permanentne uväznený.  
  • Ak firma počíta s dlhodobým rastom tržieb, bude jej narastať úroveň pracovného kapitálu, ktorá bude permanentne viazať finančné prostriedky. 
  • Ak firma napríklad financuje veľkú časť svojich pohľadávok formou faktoringu, tak v prípade, ak banka / faktor od zmluvy odstúpia, bude si musieť veľmi rýchlo nájsť iné zdroje na prefinancovanie pohľadávok.

Sezónnosť a financovanie pracovného kapitálu

V prípade, ak sú aktivity firmy sezónne a v závislosti od sezónnosti kolíše aj úroveň pracovného kapitálu, je z hľadiska rizika najvhodnejšie financovať základnú - minimálnu úroveň pracovného kapitálu z dlhodobých zdrojov, a sezónne nárasty pracovného kapitálu vykryť napríklad kontokorentom:


Hľadanie rovnováhy medzi nákladmi financovania a rizikom

Za normálnych okolností je cena dlhodobého financovania vyššia, ako krátkodobého financovania. Firmy tak pri rozhodovaní o financovaní pracovného kapitálu zvažujú jednak náklady a dostupnosť financovania na jednej strane, a riziko spojené s náhlou nedostupnosťou krátkodobých zdrojov na druhej strane. K financovaniu pracovného kapitálu je tak možné pristupovať tromi základnými spôsobmi:

Firmy so stabilným cashflow a dostatočnou likviditou, alebo so silným úverovým ratingom môžu k financovaniu pristupovať agresívnejšie a hľadať väčší podiel krátkodobých zdrojov, zatiaľ čo menšie firmy alebo firmy s napätým cashflow by mali voliť konzervatívnejší prístup.

Dlhodobé a krátkodobé zdroje financovania

Medzi dlhodobé zdroje financovania využiteľné v našich podmienkach patria najmä:

  • Vlastný kapitál (equity)
  • Dlhodobé a strednodobé bankové úvery na prevádzkové účely, poskytované zvyčajne oproti zabezpečeniu vo forme zásob a pohľadávok

Medzi krátkodobé zdroje financovania patria:

  • Kontokorenty
  • Revolvingové a krátkodobé prevádzkové úvery
  • Financovanie pohľadávok: faktoring pohľadávok, diskontovanie akreditívov
  • Financovanie dodávateľského reťazca, napr. reverzný faktoring


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: