Makro & Odvetvia | Svet

Čína je tretím najväčším zahraničným investorom na svete

Čínske ministerstvo obchodu prijalo nové opatrenia na podporu zahraničných investícií zo strany domácich podnikov, tie v tomto roku preinvestovali vyše 52 mld. USD

Na základe nových pravidiel ministerstvo už nebude rozhodovať o niektorých investičných projektoch, čo poskytne miestnym firmám v tejto oblasti viac slobody. To by malo zvýšiť počty zahraničných investícií zo strany čínskych podnikov, ktoré sú stále aktívnejšie na trhoch priemyselne rozvinutých ekonomík. Informovala o tom agentúra DPA.

S platnosťou od 6. októbra budú musieť firmy žiadať o súhlas ministerstvo obchodu len v prípade zahraničných investícií plánovaných "v citlivých krajinách alebo regiónoch, prípadne v citlivých sektoroch". Takzvané citlivé krajiny alebo regióny sú tie, ktoré nemajú s Čínou nadviazané diplomatické vzťahy a tie, ktoré spadajú pod sankcie Organizácie Spojených národov.

Súvisiaci článok: Čínske strojárske firmy dobíjajú svet, berú podiel Európe

Čo sa týka hodnoty investícií, ministerstvo obchodu bude rozhodovať o projektoch v hodnote do 1 miliardy USD (772,32 milióna eur). Zahraničné investície nad 1 miliardu USD musí schváliť Komisia pre národný rozvoj a reformy a investície nad 2 miliardy USD Čínska štátna rada. Doteraz ministerstvo rozhodovalo o všetkých zahraničných investíciách nad 100 miliónov USD.

Čína sa za prvých sedem mesiacov tohto roka umiestnila v rebríčku svetových investorov na 3. mieste, keď do nefinančných spoločností v 149 krajinách alebo regiónoch sveta investovala celkovo 52,55 miliardy USD.

Súvisiaci článok: Čo potrebujete vedieť o obchodovaní s Čínou

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: