Makro & Odvetvia | Odvetvia

WSA: európsky oceliarsky priemysel čaká rozsiahle prepúšťanie

Prezident Svetovej oceliarskej asociácie upozorňuje na slabú konkurencieschopnosť európskeho oceliarstva, znižovanie kapacít sa malo začať už dávno

Európskemu oceliarskemu priemyslu hrozí drastické prepúšťanie, tvrdí Svetová oceliarska asociácia (World Steel Association, WSA). Informovala o tom agentúra Reuters.

"Rozsiahle rušenie pracovných miest je nevyhnutné," uviedol designovaný prezident WSA Wolfgang Eder pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Proces korekcie bude bolestivý, už sa mal dávno začať," kritizoval aktuálnu politiku Eder, ktorý je tiež šéfom rakúskeho koncernu Voestalpine.

"Miliardy z peňazí daňových poplatníkov sa vynakladajú na to, aby sa zabránilo zatváraniam závodov. Čas subvencií sa však mal už dávno skončiť." Odvetviu sa tým podľa Edera nepomáha, európske oceliarstvo skôr v globálnej konkurencii zaostáva. Čelí najmä exportom z Ázie, a podľa Edera európske oceliarne v oblasti využívania technológií a inovácií zaostávajú za konkurenciou z Číny, Indie a Kórei, pretože si kvôli nižším maržiam nemôžu dovoliť do rozvoja investovať potrebné prostriedky.

Oceliarstvo sa v súčasnosti dostáva z dlhoročnej krízy a bojuje s poklesom cien a vysokými cenami surovín a energií. Experti pokladajú aktuálne oživenie dopytu za krehké.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: