Makro & Odvetvia | Komodity

Správa MMF o vývoji cien komodít – september 2014

Výrobcovia a spracovatelia tento rok benefitujú z poklesu cien väčšiny komodít, v septembri však došlo k obratu pri viacerých agrokomoditách, ktorých ceny začali rásť

V septembri sa ceny komodít prepadli o 3,8%, k čomu prispela dostatočná ponuka pri väčšine surovín a silnejúci kurz amerického dolára. Vyplýva to z pravidelnej mesačnej správy Medzinárodného menového fondu.

Index MMF odrážajúci vývoj cien všetkých významných komodít klesol od začiatku roka o 8,3%, najmä vďaka prepadu cien kovov o 10%. Ceny energetických surovín klesli o 9% a ceny agrokomodít o 5%.

Cena ropy pokračuje v poklese, ktorý je zapríčinený významným zvýšením ťažby v Severnej Amerike, ale aj zo strany krajín OPEC, ktoré v septembri prekvapivo opäť zvýšili produkciu. Najväčší producenti na čele so Saudskou Arábiou odmietli reagovať na klesajúce ceny ropy obmedzením produkcie, a naopak znížili svoje predajné ceny, aby si udržali zákazníkov. Saudská Arábia necháva ceny klesať, aby otestovala, či nízke ceny prinútia amerických producentov bridlicovej ropy k odchodu z trhu.

Súvisiaci článok: Ropa: cenová vojna začína, Saudi vyzývajú Severnú Ameriku

V septembri klesali ďalej aj ceny uhlia (pokles 4,4% v Austrálii), najmä kvôli slabnúcej spotrebe v Číne, ktorá sa snaží prechádzať na menej škodlivé energetické zdroje. Podľa viacerých odborníkov však dlhotrvajúci pokles ceny uhlia na globálnych trhoch vyvolal zatváranie ťažobných kapacít, len tento rok budú na svete odstavené bane s objemom 30 mil. ton, čo vytvára predpoklady pre stabilizáciu cien v najbližších mesiacoch.

Cena väčšiny poľnohospodárskych komodít sa v septembri znížila. Výrazný pokles zaznamenala sója, kukurica ako aj pšenica kvôli silnej úrode v hlavných pestovateľských regiónoch na svete. V druhej polovici mesiaca a v priebehu októbra však ceny týchto komodít začali opäť rásť. V septembri začala prudko rásť aj cena cukru po správach o suchom počasí, ktoré ohrozuje úrodu cukrovej trstiny v Brazílii. Prepadla sa cena kaučuku (-11%) napriek tomu, že dvaja najväčší producenti Thajsko a Indonézia sa snažia pre nich nepriaznivý vývoj zvrátiť.

Ceny priemyselných kovov sa v septembri znížili v priemere o 4%. Za poklesom stáli najmä obavy zo spomaľovania ekonomického rastu v Číne, ktorá je najväčším konzumentom väčšiny rúd a kovov na svete. Najvýraznejšie sa znížila cena železnej rudy (-11%), pretože veľké nadnárodné ťažobné spoločnosti pokračujú vo zvyšovaní produkcie s úmyslom vytlačiť z trhu menších konkurentov s nákladnejšou produkciou. 5 mesiacov trvajúci rast ceny olova sa v septembri otočil a cena sa znížila, čo spôsobil všeobecný rast zásob. V poklese pokračovala cena cínu vďaka silnému exportu z Mjanmarska do Číny, čo na druhej strane podkopáva snahy Indonézie o zvýšenie ceny suroviny na trhu. 

Súvisiaci článok: S&P upravuje výhľad cien priemyselných kovov do roku 2016

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: