Makro & Odvetvia | Slovensko

Počet ubytovaných hostí z Ruska a Ukrajiny klesol v 1H 2014 o 28%

Rusi a Ukrajinci predstavujú až 13% prenocovaní zahraničných návštevníkov SR, podniky cestovného ruchu s významným podielom tejto klientely môže rusko-ukrajinská kríza výrazne zasiahnuť

Za prvých šesť mesiacov roku 2014 využilo ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku 55 tis. Rusov a Ukrajincov. V rovnakom období predchádzajúceho roka to bolo o 28% viac – takmer 77 tisíc hostí. Našťastie títo návštevníci v našich hoteloch, penziónoch a kúpeľoch pobudli dlhšie – v priemere 4,0 noci v porovnaní s 3,4 nocami v roku 2013. Vďaka tomu klesol počet prenocovaní „iba“ o 14%. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

Pritom ešte v prvom kvartáli bol medziročný pokles počtu návštevníkov menší ako 10%, čo naznačuje, že situácia sa rýchlo zhoršuje, najmä u ukrajinských hostí. Tých sa v prvom kvartáli 2014 u nás ubytovalo 23 tis., v druhom kvartáli však pribudlo iba necelých 10 tis. 

Rusi a Ukrajinci tvoria významnú časť našej zahraničnej klientely v cestovnom ruchu – 8,3% návštevníkov a 12,6% prenocovaní. V priemere zostávajú na jeden pobyt oveľa dlhšie, ako priemerný zahraničný návštevník – Rusi 4,2 noci a Ukrajinci 3,9 noci vs celoslovenský priemer pre zahraničných návštevníkov 2,7 noci. O to viac naše ubytovacie zariadenia bolí pokles turistov z týchto krajín.

Vzhľadom na nepriaznivú ekonomickú situáciu je možné, že počet turistov prichádzajúcich z oboch krajín na Slovensko bude ďalej klesať. Sankcie západných krajín spôsobujú Rusku vážne problémy, ruská ekonomika bude tento aj na budúci rok podľa väčšiny odborníkov stagnovať. Svetová banka predpovedá Rusku na tento rok rast spotrebiteľských cien na úrovni 8% a spomalenie domácej spotreby na 2%, na budúci rok až na 0,5%. EBRD v septembri zhoršila svoj výhľad pre Ukrajinu – aktuálne očakáva, že ukrajinská ekonomika sa v roku 2014 zmenší o 9%. Ukrajinská ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz môže do konca tohto roka zvýšiť ceny plynu pre domácnosti až štvornásobne.

Súvisiaci článok: Ruský konflikt: najvyšší čas otestovať biznis plán

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: