Makro & Odvetvia | Odvetvia

Nemecký Eon predáva aktíva v Európe a USA

Jedná sa o podniky v Španielsku, Taliansku, USA a údajne aj na Slovensku

Nemecký energetický koncern Eon predáva viaceré podiely, aby znížil zadlženie vo výške 31 miliárd eur. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Podiel čistého dlhu a EBITDA skupiny dosiahol na konci finančného roku 2013 hodnotu 3,4x. Tržby aj EBITDA majú klesajúcu tendenciu, sčasti kvôli odpredajom rôznych aktív. V roku 2013 poklesli tržby takmer o 7 % a EBITDA o 14 %, a za prvých 9 mesiacov roku 2014 vykázali ďalší pokles o 9 % a 7 %. Za celý rok 2014 odhaduje spoločnosť EBITDA v rozmedzí 8,0 – 8,6 mld. EUR, kým vlani to bolo  9,3 mld. eur. To by znamenalo nárast ukazovateľa dlh/EBITDA na 3,6x až 3,9x. Napriek tomu disponuje hotovosťou v hodnote 6,4 mld. eur a splátky dlhu má na ďalšie roky optimálne rozložené.

Eon predal 80 % v dvoch veterných parkoch v USA kanadskej spoločnosti Enbridge za niekoľko stoviek miliónov dolárov. Enbridge a Eon ocenili veterné parky na 650 miliónov USD, nie je však jasné, koľko nemecký koncern naozaj dostane. Parky zásobujú elektrinou vyše 120.000 domácností.

Nedávno sa objavili špekulácie aj o plánoch Eonu predať svoj podiel v slovenskej ZSE, tie však spoločnosti ani nevyvrátila, ani nepotvrdila.

Podľa nemenovaných zdrojov chce Eon ešte do konca roka predať španielsku dcéru za 2,5 až 2,6 miliardy eur. Kupcom bude údajne konzorcium spoločnosti Macquarie a Wren House, dcéry kuvajtského štátneho fondu KIA. Macquarie by mal mať v konzorciu podiel 60 %, zvyšok má vlastniť Wren House. Žiadna z firiem sa k správam nevyjadrila.

Eon zamestnáva v Španielsku zhruba 1200 ľudí a prevádzkuje tu elektrárne s celkovým výkonom približne 4 GW. Jeho podiel na distribúcii elektrickej energie pre asi 630.000 odberateľov je však minimálny.

Spoločnosť pod vedením bývalého šéfa Wulfa Bernotata výrazne nakupovala podniky v južnej Európe po tom, čo v roku 2007 prehrala súboj o španielsku firmu Endesa. Za akvizície zaplatila 11,5 miliardy eur, avšak približne 6 miliárd eur musela odpísať, keď dopyt po elektrickej energii v dôsledku krízy klesol. Okrem firiem v Španielsku a Taliansku kúpil Eon od Endesy aj podiely vo Francúzsku, v Poľsku a Turecku, ktoré odmietli kupci Endesy - taliansky Enel a španielska Acciona. Eon bol vtedy ochotný zaplatiť za Endesu vyše 42 miliárd eur, v súboji však neuspel.

Pokračuje aj predaj talianskych operácií, koncern však zatiaľ nerozhodol, či túto divíziu v hodnote vyše 2 miliardy eur predá celú alebo len niektoré časti. Záujem o ňu prejavili energetické firmy aj finanční investori. Eon sa vlani rozhodol odísť z Talianska, kde prevádzkuje uhoľné, plynové, veterné a solárne elektrárne s celkovým výkonom asi 6 GW.  

Zdroje: TASR, E.on, CFO.sk. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: