Makro & Odvetvia | Odvetvia

Ekonomická situácia v českom strojárskom odvetví

Finančná situácia českých strojárskych podnikov je v porovnaní s ostatnými priemyselnými odvetviami relatívne dobrá, väčšie riziko predstavujú dodávatelia pre automobilový priemysel a stavebné odvetvie.

Medzinárodná kreditná poisťovacia spoločnosť Atradius zhrnula vo svojom júlovom trhovom monitore aktuálnu ekonomickú situáciu v strojárskom priemysle vo vybraných európskych krajinách (o.i. v Nemecku, Taliansku, Francúzsku a Veľkej Británii). Vyberáme informácie o Českej republike, ktoré môžu byť užitočné pre slovenské exportné podniky pri posudzovaní kreditného rizika.

Český strojársky priemysel je vysoko závislý na automobilovom odvetví, ktoré predstavuje cca 20% českej priemyselnej výroby. Po kríze v roku 2008/9 nasledovalo obdobie prudkého rastu dopytu po českých strojárskych výrobkoch: podľa analýzy 155 najvýznamnejších českých strojárskych spoločností sa tržby v tomto odvetví medzi rokmi 2011 a 2009 zvýšili o 37%. Vyššia produktivita viedla k vyšším ziskovým maržiam a počet stratových podnikov klesol z 37 v roku 2009 na 23 v roku 2011. Rast tržieb pokračoval aj v roku 2012, ale už pomalším tempom 3,7%.

Počas roku 2012 a 2013 zostávajú marže v odvetví na pomerne stabilnej úrovni, hoci tlak na predajné ceny stále pretrváva. Strojárske firmy majú priaznivú kapitálovú štruktúru, podiel vlastného imania na celkovom kapitále je vyšší ako priemer ostatných priemyselných odvetví. Nakoľko pre české banky je typická konzervatívna úverová politika, máloktoré strojárske podniky dosiahli vysokú mieru zadlženia. Okrem toho je závislosť strojárskych firiem na dlhovom financovaní relatívne nízka, pretože mnohé z nich sú súčasťou medzinárodných korporácií, ktoré im poskytujú kapitálové zdroje. Likvidita strojárskych podnikov je tiež pomerne stabilná. Výnimkou sú spoločnosti, ktoré dodávajú podnikom v trápiacom sa stavebnom odvetví, a ktoré vykazujú vysokú dobu obratu pohľadávok a zhoršené ukazovatele likvidity.

Od roku 2012 však strojárske odvetvie opäť čelí poklesu zahraničného dopytu predovšetkým z krajín Eurozóny. Najväčším problémom je pokles dopytu z Nemecka, ktoré pre české strojárske podniky predstavuje najväčší exportný trh, ako aj aktuálny prepad v dopyte po autách vyrábaných v Českej republike, ktoré smerujú na európsky trh. Výroba automobilov v Česku klesla v prvom štvrťroku 2013 medziročne o 17,9% a podobný trend môžeme očakávať po zvyšok roku 2013.

Priemerná skutočná doba splatnosti obchodných záväzkov zo strany českých strojárskych firiem predstavuje cca 40 dní, pri menších spoločnostiach 50 dní. Atradius zaznamenal počas posledných 6 mesiacov nárast počtu neuhradených faktúr a žiadostí o poistné plnenie, ale v porovnaní s ostatnými priemyselnými odvetviami je platobná schopnosť strojárskych firiem stále na pomerne dobrej úrovni. Producenti, ktorí dodávajú pre automobilový sektor alebo stavebné odvetvie však predstavujú vyššie riziko platobnej neschopnosti. 

Atradius je jednou z najväčších kreditných poisťovacích spoločností na svete. Prostredníctvom siete 160 kancelárií pôsobí v 42 krajinách na všetkých kontinentoch. Atradius ponúka širokú škálu produktov a služieb úverového manažmentu od poistenia pohľadávok a globálneho riešenia šitého na mieru až po medzinárodné vymáhanie pohľadávok a on-line služby. Na Slovensku má kanceláriu v Bratislave.


Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: