Controlling & Finančná analýza | Pracovný kapitál

Benchmarking pracovného kapitálu

Benchmarking je užitočný spôsob, ako identifikovať rezervy v riadení jednotlivých položiek pracovného kapitálu a uvoľniť finančné prostriedky.

Prínosy benchmarkingu

Ak chcete optimalizovať pracovný kapitál, je užitočné porovnať vlastné ukazovatele s ukazovateľmi iných firiem. Na porovnanie sa dá využiť ukazovateľ doby obratu, jednoducho vypočítaný z položiek súvahy a tržieb. Porovnávať sa môžete napríklad so zahraničnými verejne obchodovanými spoločnosťami vo vašom odvetví, ktorých finančné výkazy sú ľahko dostupné. 

Porovnávajte ukazovateľ celkovej doby obratu pracovného kapitálu, ako aj jeho jednotlivých zložiek - pohľadávok, zásob a záväzkov.

Takéto "nahrubo" vypočítané porovnanie vám poskytne indikatívny obraz, s akou úrovňou jednotlivých zložiek pracovného kapitálu pracujú iné firmy. Musíte však počítať s tým, že odlišné nákupné, výrobné a distribučné stratégie môžu viesť v rôznych firmách k rôznym hodnotám finančných ukazovateľov. Ak má napríklad vaša konkurencia vlastnú výrobu a vy výrobu outsourcujete, ukazovatele zásob a záväzkov môžu byť odlišné.

Na internete je prístupných viacero užitočných informácií, ktoré môžete pre benchmarking využiť. Napríklad spoločnosť Ernst & Young každoročne publikuje sériu globálnych štúdií pracovného kapitálu v rôznych odvetviach, ako sú telekomunikácie, farmaceutický priemysel, či výroba spotrebného tovaru. V týchto analýzach sú zosumarizované ukazovatele doby obratu za jednotlivé zložky pracovného kapitálu, ktoré môžete pri benchmarkingu využiť. Analýzy môžete nájsť tu.

Príklad: pracovný kapitál v odvetví výroby spotrebného tovaru

Jednou zo štúdii je napríklad analýza pracovného kapitálu v odvetví výroby spotrebného tovaru Cash on the table: Working capital management in the consumer products industry 2012”. E&Y v nej analyzuje tri segmenty – výroba piva, výroba potravín a nápojov, a výroba produktov pre domácnosť a osobnú hygienu.

Analyzované spoločnosti dosiahli v globále výrazný pokrok v ukazovateľoch pracovného kapitálu oproti roku 2002 a zrejme už zrealizovali väčšiu časť rýchlo dosiahnuteľných zlepšení  („quick wins“). Stále však existuje veľký priestor na zlepšenie, ktorý E&Y odhaduje na 20 – 40 mld. USD, čo predstavuje 3% až 6% tržieb všetkých spoločností. Znamená to, že lepším riadením pracovného kapitálu by firmy mohli uvoľniť veľkú časť finančných prostriedkov a zlepšiť svoju likviditu.

Analýza ďalej ukazuje, že výrobcovia piva dokázali v roku 2011 pracovať s negatívnym pracovným kapitálom – pri dobe obratu pohľadávok 31 dní, dobe obratu zásob 26 dní a dobe obratu záväzkov 58 dní je pracovný kapitál -1 deň (31+26-58=-1). Firmy, ktoré pracujú s negatívnym pracovným kapitálom, inkasujú svoje pohľadávky skôr, ako zaplatia faktúry svojim dodávateľom. Dodávatelia tak vo forme dodávateľského úveru prakticky kontinuálne financujú ich prevádzkové potreby.  

Naopak, vo zvyšných dvoch skúmaných segmentoch pracovali firmy s dobou obratou pracovného kapitálu 27 a 38 dní, t.j. pracovali s pozitívnym pracovným kapitálom. Ak firma pracuje s pozitívnym pracovným kapitálom, tak v čase, keď jej rastú tržby, rastie aj jej pracovný kapitál a potrebuje dodatočné finančné prostriedky na jeho financovanie.  Pre väčšinu výrobných odvetví je typický pozitívny pracovný kapitál.

Výrobcovia piva dokázali v porovnaní so zvyšnými segmentami efektívnejšie riadiť svoje záväzky. Oproti roku 2010 predĺžili priemernú splatnosť faktúr svojim dodávateľom o 27 dní (90%). Podľa E&Y to dosiahli vďaka pokračujúcej centralizácii nákupu a väčšej vyjednávacej sile plynúcej z konsolidácii sektora.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: