Makro & Odvetvia | Menové kurzy

Výhľad vývoja stredoeurópskych mien - jún 2013

Analytici Erste Group a Slovenskej sporiteľne očakávajú stabilizáciu a čiastočné oživenie českej a poľskej ekonomiky v druhej polovici roku 2013 a s tým súvisiace mierne posilnenie koruny a zlotého ku koncu roka oproti dnešným úrovniam. Maďarský forint je najvolatilnejšou menou v regióne, jeho vývoj je viac spätý s politickou klímou než ekonomickým vývojom v krajine. Po väčšinu roka očakávame úrovne nad 295 HUF/EUR.

Česká koruna

Tradične najstabilnejšou spomedzi trojice okolitých mien zostáva česká koruna. V prvom polroku 2013 sa držala nad hladinou 25 CZK/EUR, v máji sa dokonca na krátko dostala na 26 CZK/EUR. Súviselo to s prekvapivo slabými dátami o vývoji českej ekonomiky za 1. štvrťrok (český hrubý domáci produkt podľa predbežného odhadu ČSÚ opäť klesol), ktoré viedli k prehodnoteniu očakávaní ohľadom ďalšieho vývoja českej ekonomiky. Je pravda, že český štatistický úrad zvykne s odstupom času dáta prehodnotiť, čo sa nedá vylúčiť ani teraz, trhy však zareagovali výpredajom českej koruny. 

Posilneniu koruny bráni aj česká centrálna banka verbálnymi intervenciami. Hoci ekonomika vlani zápasila s recesiou, fundamentálna úroveň koruny je silnejšia než jej trhový kurz. Avšak s úrokovými sadzbami takmer na nule centrálna banka nemá iný prostriedok ako pomôcť ekonomike, než držať výmenný kurz na slabších úrovniach a podporiť tak domácich vývozcov.

V druhej polovici roka 2013 očakávame pomalé oživovanie v Eurozóne a s ním aj postupné oživenie českej ekonomiky. To by malo sprevádzať aj mierne posilnenie koruny. Intervencie ČNB by pripadali do úvahy, ak by sa koruna v blízkom horizonte posilnila pod 25,0 CZK/EUR, čo však momentálne nepredpokladáme. Na úroveň 25 CZK/EUR si koruna podľa našich českých kolegov siahne až koncom roku 2013. 

Poľský zlotý

S výnimkou posledných májových dní sa poľský zlotý obchodoval v relatívne stabilnom rozpätí 4,05-4,20 PLN/EUR. Ku koncu mája zlotý pomerne výrazne oslabil, bez zjavných domácich makroekonomických podnetov. Pohyb pravdepodobne súvisel so sviatkami a menšou likviditou na trhu, ako aj s očakávaniami medzinárodných trhov, že americká centrálna banka môže začať postupne utlmovať expanzívnu monetárnu politiku, čo viedlo k výpredajom rizikovejších aktív, medzi ktoré patria aj stredoeurópske meny.  

V druhom polroku by sa spolu s postupným oživením európskych ekonomík mohol zrýchliť aj rast poľskej ekonomiky, ktorý by mohol medziročne dosiahnuť okolo 1,3 %. Podporiť by ho mal zahraničný ako aj domáci dopyt. Spolu s tým očakávame postupné posilnenie zlotého smerom k 4,07 PLN/EUR v závere roku. Kurz však stále zostane slabší ako jeho fundamentálna úroveň, ktorú Erste Group Research vidí okolo úrovne 3,95 PLN/EUR. 

Maďarský forint

Maďarský forint v prvom štvrťroku reagoval oslabením na zmenu vedenia v tamojšej centrálnej banke. Zmena na poste guvernéra, kde Andrása Simora vystriedal bývalý minister hospodárstva Matolcsy, napokon neviedla až k takým neobvyklým a rozsiahlym opatreniam ako sa obávali trhy, čo forintu pomohlo v druhom štvrťroku dostať sa na silnejšie úrovne.

Forint však v posledných májových dňoch oslabil podobne ako zlotý. Maďarská centrálna banka pokračuje podobne ako poľská v znižovaní úrokových sadzieb, aby tak podporila ekonomický rast. To vedie k menšej atraktivite lokálnych mien. Nízka likvidita na trhu v medzisviatkovom období mohla tiež prispieť k väčším výkyvom na stredoeurópskych trhoch.

V druhom polroku očakávajú naši maďarskí kolegovia kurz nad 295 HUF/EUR, pričom vývoj môže byť podobne ako doteraz značne kolísavý. Politická klíma a vládne návrhy na podporu ekonomiky sú najväčšou neznámou, ktorá môže značne ovplyvniť vnímanie a dôveru investorov po zvyšok roka. Naši kolegovia počítajú s tým, že kurz forintu sa v nasledujúcich mesiacoch výraznejšie neposilní, a na konci roka vidia forint okolo úrovne 295 HUF/EUR. 


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: