HR & Finančné oddelenie | Moderný CFO

VP pre Financie v Inteli vysvetľuje, čo znamená efektívny kontroling

Brice Hill, Vice Prezident pre Financie v spoločnosti Intel prináša praktické odporúčania pre vedúcich kontrolingu a finančných riaditeľov, ako efektívne riadiť finančný kontroling.

Na nedávnom summite FP&A (Financial Planning & Analysis), ktorý organizovala Association for Financial Professionals a Microsoft, sa o svoje skúsenosti v oblasti kontrolingu podelil Brice Hill, Vice President pre Financie a riaditeľ FP&A spoločnosti Intel.

Základom je skúsený tím

Skúsený tím je základom pre založenie efektívneho kontrolingového oddelenia. Hoci je v dnešnej dobe ťažké presadiť prijatie skúsených a drahých ľudí, Hill dokázal po jeho nástupe do Intelu presvedčiť nadriadených, aby prijali troch skúsených kontrolórov, bez ktorých by jeho oddelenie nedokázalo poskytovať potrebné analýzy a podporu pre prijímanie obchodných rozhodnutí.

Nezabúdajte na jednoduché kontrolingové metódy

Popri zložitých analýzach a modelovaní je dôležité vyťažiť maximum z jednoduchých ale efektívnych kontrolingových nástrojov. Jednou z prvých analýz, ktoré Hill urobil, bolo jednoduché zoradenie jednotlivých divízií Intelu podľa zisku pred zdanením, čo poslúžilo ako základ pre alokáciu prostriedkov z firemného rozpočtu.

Riaďte sa podnikovou stratégiou a naučte sa predvídať

Hill sa vždy zúčastňoval dôležitých strategických stretnutí, na ktorých sa rozoberala obchodná stratégia Intelu. Informácie o plánovaných strategických rozhodnutiach mu poskytli návod, na ktoré oblasti sa má zamerať. Napríklad ak si dala firma za cieľ zdvojnásobiť tržby na čínskom trhu, aké dodatočné investície na posilnenie obchodného tímu a postavenie nových fabrík bude tento krok vyžadovať, a ako sa budú tieto investície financovať?

Nebojte sa predložiť nesprávny rozpočet

Keď predkladáte manažmentu prvý návrh rozpočtu, neobávajte sa, ak nebude úplne správny. Cieľom prvého nástrelu je otvoriť konštruktívnu diskusiu o alokácii zdrojov a postupne ho prispôsobiť dohodnutej stratégii.

Zohľadnite externé prostredie

Rozpočet musí zohľadňovať vývoj na trhu. Ak sa blíži recesia, rozpočet tomu musí zodpovedať a mal by poukazovať na oblasti, v ktorých je možné znížiť náklady, alebo navrhnúť akvizíciu firiem, ktoré sa dnes dajú kúpiť za výhodnejšiu cenu.

Vyvarujte sa „preinvestovaniu“ do nových projektov

Rozvojové projekty, ako sú nové výrobky či vstup na nové trhy, často pohltia veľa kapitálu bez toho, aby priniesli požadovanú návratnosť. Úlohou finančného oddelenia je tomu predchádzať. Nie je správne slepo investovať do projektov len na základe toho, že ich manažéri im veria. Začnite od opačného konca: definujte, aká investícia je potrebná na dosiahnutie prvej etapy projektu. Ak sa projekt vyvíja podľa predpokladov, môžete investície postupne navýšiť.

Úzko spolupracujte s ostatnými oddeleniami

Tlačte váš tím do toho, aby sa aktívne stretával s manažérmi ostatných oddelení alebo divízií, dohodol s nimi čiastkové ciele, pravidelne prechádzal stav ich plnenia a diskutoval o problémových oblastiach. Sústreďte sa na to, ako spolu s manažmentom prekonať vznikajúce odchýlky od stanovených cieľov („gap analysis“).

Nečakajte na dovolenie, buďte proaktívni

Snažte sa pochopiť, aké sú kľúčové faktory vplývajúce na výkonnosť firmy a jej jednotlivých divízií, a neváhajte prichádzať s novými analýzami a návrhmi. Každý rozumný manažér ocení, ak mu ukážete nový pohľad na jeho problém a prídete s novým nápadom, ako lepšie merať a vyhodnocovať výkonnosť produktov alebo pripravíte novú benchmarkingovú analýzu. 


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: