Makro & Odvetvia | Menové kurzy

Švajčiarsky masaker stiahol ku dnu euro aj meny V4

Šokujúce rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky ukazuje, ako veľmi sú dnes trhy citlivé na menové politiky centrálnych bánk, slovenským exportérom do Poľska a Maďarska situáciu sťažilo

Švajčiarska centrálna banka včera zaskočila celý svet, keď zrušila tri a pol roka bránený limit menového kurzu franku voči euru. Frank okamžite posilnil z predchádzajúcej cieľovej úrovne centrálnej banky 1,20 CHF/EUR až pod paritu s eurom na 0,86 CHF/EUR, neskôr skorigoval a v súčasnosti sa pohybuje blízko parity. Jeho kurz posilnil voči všetkým obchodovaným menám na svete.

Centrálna banka zaviedla limit pre posilňovanie franku v roku 2011, keď investori počas dlhovej krízy prelievali peniaze do mien a aktív bezpečných krajín, akou je Švajčiarsko, čo viedlo k posilňovaniu franku, neprimeranému znižovaniu dovážanej inflácie a znižovaniu konkurencieschopnosti švajčiarskych exportérov. Pre SNB sa však bránenie cieľovej hodnoty stalo neúnosné, najmä vo svetle očakávaného kvantitatívneho uvoľňovania zo strany ECB (čo by vyvolalo ďalší prílev investícií do franku a tlak na jeho posilnenie), a včera sa rozhodla ho zrušiť. Rozhodnutie čiastočne kompenzovala znížením (už záporných) úrokových sadzieb. Podľa medializovaných informácií pritom vopred neinformovala žiadnu inú centrálnu banku a trhy zostali z rozhodnutia úplne zaskočené.

Na rozhodnutie SNB zareagoval aj kurz eurodolára a mien V4 voči euru. Zrušením cieľovej úrovne menového kurzu franku sa pre investorov otvoril nový priestor investovať do švajčiarskych aktív, a uprostred chaosu hľadali bezpečnejšie meny, akou je americký dolár. Meny EÚ sa stali pre nich menej atraktívne, euru navyše neprospieva ani očakávané ohlásenie kvantitatívneho uvoľňovania zo strany ECB na budúci týždeň, a meny Poľska a Maďarska sú citlivé na vývoj udalostí na Ukrajine. Rozhodnutie SNB tak vyvolalo výpredaj aktív denominovaných v EUR, HUF a PLN. Euro oslabilo voči doláru z 1,177 na 1,162 USD/EUR, na krátko kleslo až na 1,1575 – najslabšiu úroveň za posledných jedenásť rokov. Forint oslabil z 319 na 323 HUF/EUR, a zlotý zo 4,26 na 4,32 PLN/EUR. Oslabeniu sa vyhla česká koruna, ktorá si žije vlastným životom.

Nové úrovne menových kurzov pretrvávajú viac menej nezmenené aj dnes. Oslabenie eura voči doláru nie je až takým prekvapením, trhy s ním v dlhodobom horizonte počítajú. Problémy môžu mať krajiny, ktorých vlády, banky alebo spotrebitelia majú veľkú časť dlhu denominovanú v švajčiarskych frankoch, ako napríklad Poľsko, a samozrejme švajčiarski exportéri, ktorých akcie sa na burze okamžite prepadli. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: