HR & Finančné oddelenie | Moderný CFO

Striedanie zamestnania: správne rozhodnutie alebo dôvod na diskvalifikáciu?

Ak si neviete predstaviť, že by ste v budúcnosti robili prácu vášho nadriadeného, môže byť načase prehodnotiť ďalšie kroky v kariére.

Ak ste za posledných 10 rokov zmenili prácu päť a viac krát, u nových zamestnávateľov to začne vyvolávať obavy, či ste ten pravý kandidát, do ktorého sa oplatí investovať. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila medzinárodná personálno-poradenská spoločnosť Robert Half,. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 300 HR manažérov v spoločnostiach s viac ako 20 zamestnancami.

Pracovný trh je v súčasnosti náročný a zamestnávatelia chápu, že v niektorých prípadoch sú častejšie zmeny opodstatnené a často nezávisia na vôli kandidátov. Bez ohľadu na to však v prvom rade hľadajú ľudí, ktorí sú lojálni voči spoločnosti a u ktorých majú istotu, že si za pár mesiacov opäť nezbalia kufre. Ak sa vám aj v minulosti úspešne darilo striedať zamestnanie, môže sa to ukázať ako problém, ak konečne narazíte na vhodnú pracovnú pozíciu, ale zamestnávateľ vo vás po prečítaní životopisu stratí dôveru.

Ak uvažujete o zmene zamestnania, Rober Half odporúča zamyslieť sa nad nasledovnými otázkami,:

  • Z akého dôvodu chcete zmeniť prácu? Hľadáte náročnejšie výzvy, alebo chcete viac peňazí? Kratší úväzok alebo flexibilnejší pracovný čas? Lepší vzťah s vašim nadriadeným? V prvom rade sa uistite, či iný zamestnávateľ, resp. pracovná pozícia dokáže lepšie uspokojiť vaše osobné priority, inak svoju prácu nemeňte.
  • Hľadali ste nové možnosti aj v rámci existujúcej firmy? Nie vždy je v prípade nespokojnosti potrebné automaticky odchádzať od súčasného zamestnávateľa, možno existujú iné pozície v rámci firmy, ktoré vám môžu lepšie sadnúť.
  • Kde nájdete najväčší dlhodobý potenciál a stabilitu? Ktorá firma vám ponúka najväčší potenciál pre využitie vašich schopností a osobný rozvoj? Ktorá firma je stabilnejšia a má na trhu väčšiu perspektívu? Nechcete predsa zmeniť prácu kvôli tomu, aby ste za pár mesiacov zistili, že vaše kariérne ašpirácie nedokážete u nového zamestnávateľ naplniť, alebo že firma má finančné problémy a stráca pozíciu na trhu.

Každý z nás má občas v práci zlé dni, ale je potrebné rozlíšiť, či ide o bežnú vec, alebo o reálny, dlhodobý a neriešiteľný problém. Leonard Schlesinger, spoluautor knihy „Just Start: Take Action, Embrace Uncertainty, Create the Futureodporúča sledovať nasledovné signály, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či je vaše súčasné zamestnanie pre vás to pravé:

  • Už niekoľkokrát ste si sľúbili, že odídete, ale nikdy ste to neurobili: podobné uvažovanie je zvyčajne spôsobené hlbším problémom, nie bežnou pracovnou frustráciou, ktorú z času načas zažíva každý z nás.
  • Neviete si predstaviť, že v budúcnosti by ste vykonávali prácu svojho šéfa: v tom prípade sa musíte vážne zamyslieť nad tým, čo môžete u vášho súčasného zamestnávateľa reálne  dosiahnuť a či vás tento cieľ motivuje.
  • Konzistentne podávate neuspokojivé výsledky: ak sa snažíte a napriek tomu nedosahujete to, čo sa od vás očakáva, možno vaša práca nie je pre vás vhodná, pretože nemáte potrebné schopnosti a kvalifikáciu, váš šéf si neváži vašu prácu, alebo nemáte k práci nevyhnutné zdroje a prostriedky.

Predtým ako sa finálne rozhodnete odísť, zoberte do úvahy fakty a emócie dajte na chvíľu bokom. Porozprávajte sa otvorene s nadriadeným, ako je s vami spokojný a akú máte perspektívu. Pozrite sa na hodnotenia za posledných pár rokov – ak sú aj napriek vašej úprimnej snahe nepriaznivé, môže byť lepšie odísť predtým, ako vás zamestnávateľ prepustí. Zamyslite sa, či vám nadriadený prideľuje zaujímavé a náročné úlohy vašim kolegom a vás z nich vynecháva.

Ak sa rozhodnete odísť, vyhnite sa pokušeniu nadriadenému v posledný deň v práci natrieť staré hriechy. Snažte sa odísť v dobrom, slušným a profesionálnym spôsobom. Nepriateľský rozchod vám môže v budúcnosti uškodiť v momente, keď to budete najmenej potrebovať.

Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: