Makro & Odvetvia | Európa

Sankcie Kyjeva voči Rusku nebudú automaticky znamenať sankcie voči Gazpromu

Zákon o sankciách, ktorý je momentálne v ukrajinskom parlamente, nebude znamenať automatické zavedenie sankcií voči ktorejkoľvek firme vrátane Gazpromu, zákon dá iba možnosť na ich uplatnenie

Ukrajinské sankcie voči Rusku nebudú znamenať automaticky aj sankcie voči ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Uviedla to dnes ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinská vláda navrhla uvaliť sankcie na 172 Rusov a občanov iných štátov a 65 prevažne ruských spoločností za financovanie terorizmu na Ukrajine či podporovanie okupácie Krymu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pritom nevylúčil, že sankcie by sa mohli dotknúť aj ruského plynárenského koncernu. Ukrajinský parlament v utorok 12. augusta schválil návrh zákona v prvom čítaní. Druhé čítanie je na programe vo štvrtok.

Podľa Naftogazu však zákon o sankciách nebude znamenať automatické zavedenie sankcií voči ktorejkoľvek firme vrátane Gazpromu. "Zákon dá iba možnosť na ich uplatnenie," oznámil Naftogaz.

Rusko je kľúčovým dodávateľom plynu pre Európsku úniu a jeho spor s Ukrajinou o cenách za dodávky plynu v rokoch 2006 a 2009 pocítili aj Európania. Najnovšie Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajine za nevyrovnaný dlh a nedoriešené ceny v polovici júna, čo je menej rizikové obdobie. Situácia sa však musí vyriešiť v dohľadnom čase, inak Ukrajine, ale aj Európe hrozí s nástupom zimy nový problém.

Naftogaz opäť zopakoval svoje odporúčanie, aby európske firmy uvažovali o nákupe ruského plynu na východnej rusko-ukrajinskej hranici, nie na západnej hranici Ukrajiny. "Týmto krokom Gazprom príde o možnosť ohrozovať európskych odberateľov zastavením dodávok plynu nepodloženými obvineniami, že surovinu určenú pre zákazníkov z Európskej únie si odčerpávajú Ukrajinci," dodal Naftogaz.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: