Makro & Odvetvia | Európa

Rusko zastavuje dovoz ovocia a zeleniny z Poľska, zákaz môže rozšíriť

Rusko deň po zavedení sankcií zo strany EÚ zakázalo dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska kvôli hygienickým dôvodom, varuje, že opatrenie môže rozšíriť na zvyšok únie. Rusko je pre EÚ v tomto odvetví najväčším odbytovým trhom.

Rusko zakázalo dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska. Moskva dodala, že reštrikcie môže rozšíriť aj na zvyšok Európskej únie (EÚ). To je prvé odvetné opatrenie Ruska na sprísnenie sankcií voči krajine zo strany Západu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko ročne nakupuje z EÚ ovocie a zeleninu v hodnote vyše 2 miliardy eur a je zďaleka najväčším exportným trhom pre tieto produkty. Moskva ako argument, ktorý rozhodol o zákaze, uviedla hygienické dôvody.

Podľa poľských poľnohospodárov je zákaz politicky motivovaný, aj keď to Rusko popiera. Moskva bola už v minulosti viackrát obvinená z toho, že využíva hygienické inšpekcie na to, aby obmedzila dovoz z krajín, s ktorými má politický spor.

Zákaz prišiel jeden deň po tom, čo EÚ a USA prijali ekonomické sankcie voči Rusku. V rámci sankcií sa obmedzil predaj vybavenia pre ropný a zbrojársky priemysel a prístup štátom kontrolovaných ruských bánk na západné kapitálové trhy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: