HR & Finančné oddelenie | Pracovné právo

Prehliadky lekára zabezpečujú zamestnávatelia len pri rizikových prácach

Pracovné podmienky - ako možné príčiny všetkých následných zdravotných ťažkostí - je potrebné prehodnotiť u všetkých zamestnancov, lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci sa nevykonávajú u všetkých

"Vykonávajú sa najmä tam, kde je odôvodnený predpoklad poškodenia zdravia, to znamená pri rizikových prácach, ktoré sú zaradené do kategórie 3 alebo 4, alebo tam, kde zdravotnú spôsobilosť na prácu vyžadujú osobitné predpisy. Napríklad, ak ide o prácu v noci, vo výškach, na dráhe, v ozbrojených zložkách, príslušníkov SBS alebo profesionálnych vodičov. Zákon určuje aj ďalšie prípady, kedy sa vykonávajú lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci," informovala TASR Martina Merková z Mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

O zdravotnej spôsobilosti na prácu rozhoduje vždy ten lekár, ktorý vo vzťahu ku konkrétnemu pracovnému zaradeniu vykonáva lekársku preventívnu prehliadku, teda posudzuje zdravotnú spôsobilosť osoby na prácu. Záver prehliadky uvedie do posudku o zdravotnej spôsobilosti na prácu.

"Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia presne špecifikuje, aký lekár môže posudzovať zdravotnú spôsobilosť na prácu. Zamestnávateľom ukladá povinnosť zabezpečiť zdravotný dohľad pre všetkých svojich zamestnancov. Diferencuje však spôsob zabezpečenia zdravotného dohľadu, a to podľa miery zdravotného rizika vyplývajúceho z práce a pracovného prostredia," povedala Merková.

Zdravotný dohľad podľa spomínaného zákona tvorí dohľad nad pracovnými podmienkami, a tiež posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu výkonom lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci. "Lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci najmä u zamestnancov v kategórii 1 alebo 2 sa nevykonávajú celoplošne. Celoplošne je potrebné odhaľovať potenciálne riziká vyplývajúce z práce, aby poškodenia zdravia z práce, prípadne choroby z povolania vôbec nevznikali," doplnila Merková.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: