HR & Finančné oddelenie | Pracovné právo

Oddnes sa rozširuje kolektívna zmluva vyššieho stupňa v elektrotechnickom priemysle

Najmenej kvalifikovaný zamestnanec v prvej triede musí mať tarifnú zložku mzdy vyššiu ako 332 eur, najkvalifikovanejší zamestnanec v 12. triede musí zarábať viac ako 664 eur

Oddnes sa rozširuje záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) na zamestnávateľov, ktorých hlavná činnosť je zameraná na výrobu nožiarskych výrobkov, náradia a železiarskeho tovaru, výrobu elektrických svietidiel a ostatných elektrických zariadení. Rezort práce tak vyhovel Odborovému zväzu KOVO a rozšíril záväznosť zmluvy, ktorú na roky 2014 až 2015 uzavrel so Zväzom elektrotechnického priemyslu (ZEP) SR.

V praxi to znamená, že najmenej kvalifikovaný zamestnanec v prvej triede musí mať tarifnú zložku mzdy vyššiu ako 332 eur, najkvalifikovanejší zamestnanec v 12. triede musí zarábať viac ako 664 eur.

"ZEP SR podpísal zmluvu v tomto roku ešte 27. marca, jej súčasťou je aj stupnica minimálnych mzdových taríf, ktoré musia zamestnávatelia dodržiavať. Zmluva však neustanovuje povinnosť zvýšiť reálne mzdy zamestnancov. Ustanovujú sa iba minimálne výšky tarifných častí mzdy," informoval TASR generálny sekretár ZEP Andrej Lasz. Pripomenul, že zvýšenie mzdových taríf neznamená automatické zvýšenie reálnych miezd. "Ak zamestnanci v konkrétnej firme zarábajú viac, ako je príslušná minimálna mzdová tarifa, uvedený rast sa na nich nebude vzťahovať," vysvetlil Lasz.

Minimálne mzdové tarify v elektrotechnickom priemysle by sa mohli meniť k 1. januáru 2015. Rokovania sú však iba na začiatku a preto podľa generálneho sekretára zväzu je o nich ešte predčasné hovoriť. Pripomenul, že Zákon o kolektívnom vyjednávaní umožňuje rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. ZEP však podľa jeho vyjadrenia návrh na rozšírenie nepodal. 

"Dôvodom je, že nevieme s istotou povedať, že by naša zmluva nespôsobila problémy firmám, ktoré nie sú v našom zväze, a za ktoré sme túto zmluvu neuzatvárali," vysvetlil Lasz. "Ostatné ustanovenia našej kolektívnej zmluvy sú štandardné. Našou snahou je ustanoviť rámec a väčšinu konkrétnych povinností prenechať na úpravu v podnikových kolektívnych zmluvách, pretože len tieto podnikové zmluvy vedia reálne zohľadniť stav tej-ktorej firmy," doplnil.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: