Makro & Odvetvia | Európa

Nemecké priemyselné objednávky v júni prudko klesli

Zahraničné objednávky klesli o 4,1 %, dopyt z eurozóny sa prepadol dokonca o 10,4 %, firmy sú pri investíciách opatrné

Nemecké priemyselné objednávky v júni nečakane klesli, pričom zníženie bolo najprudšie za viac než 2,5 roka. Dôvodom bol pokles objednávok zo zahraničia. To signalizuje, že geopolitický spor s Ruskom má negatívny vplyv na najväčšiu európsku ekonomiku. Informovali o tom agentúry RTTNews a Bloomberg.

Priemyselné objednávky očistené od sezónnych vplyvov a inflácie v júni v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli o 3,2 %, uviedol spolkový štatistický úrad. V máji sa objednávky znížili o 1,6 %. Experti počítali v júni s nárastom objednávok o 0,9 %. Júnový pokles bol najprudší od septembra 2011.

Domáce objednávky v júni klesli o 1,9 % a zahraničné objednávky o 4,1 %. Dopyt z eurozóny sa prepadol dokonca o 10,4 %.

Výrobcovia medzitovarov zaznamenali v júni nárast objednávok o 1,6 %. Naopak, objednávky investičných tovarov a spotrebiteľských tovarov sa znížili o 6,4 % respektíve 0,4 %.

"Nálada v Nemecku sa zhoršila. Firmy si dvakrát rozmyslia, než investujú, a motor ekonomiky sa mierne zadŕha," uviedol hlavný analytik Nordea Markets pre Európu Holger Sandte. "Pokiaľ však ukrajinská kríza nebude eskalovať, jeho vplyv bude len obmedzený. V 3. kvartáli počítame s rastom," dodal.

Zhoršila sa aj nálada v celej ekonomike eurozóny, podľa nemeckého inštitútu Ifo k tomu došlo po prvýkrát od konca roka 2012. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zatiaľ čo hodnotenie aktuálnej situácie zostáva na nízkej úrovni, očakávania ekonómov týkajúce sa vývoja v najbližších šiestich mesiacoch sú výrazne pesimistickejšie, uviedol mníchovský inštitút Ifo. "Experti, ktorí sa zúčastnili na prieskume, sa obávajú nárastu cien energií a obmedzení exportu z dôvodu ukrajinského konfliktu," uviedol šéf Ifo Hans-Werner Sinn.

Index ekonomickej klímy inštitútu Ifo pre eurozónu v 3. kvartáli klesol na 118,9 bodu zo 123 bodov v 2. štvrťroku, čo bolo najviac od konca 2007.

Vo väčšine krajín eurozóny sa hodnotenie ekonomickej situácie, ktoré sa na jar mierne zlepšilo, opäť vrátilo na nízke úrovne zo začiatku roka. "Predovšetkým vo Fínsku a Estónsku, teda v dvoch krajinách, ktoré majú bohaté obchodné vzťahy s Ruskom, sa výrazne zhoršilo hodnotenie aktuálnej ekonomickej situácie," uviedol Sinn. "Očakávania týkajúce sa vývoja ekonomiky eurozóny pre najbližších šesť mesiacov sú ešte stále na vysokej úrovni, sú však nižšie ako v uplynulom štvrťroku."

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: