Makro & Odvetvia | Slovensko

NBS upozorňuje na zvýšené riziká ekonomického vývoja SR

Zhoršovanie makroekonomických a predstihových ukazovateľov v eurozóne zatiaľ prognózovaný vývoj slovenskej ekonomiky neohrozuje, pokračovanie tohto trendu by však mohlo podľa NBS viesť k jeho prehodnoteniu

V poslednej strednodobej predikcii NBS prognózuje 2,3% rast slovenského HDP v tomto roku, 2,9% v roku 2015 a 3,5% v roku 2016.

Negatívny vývoj v eurozóne sa však už prejavil aj na Slovensku. Dokumentujú to údaje o tržbách v ekonomike, ktoré v auguste tohto roka medzikvartálne poklesli. Na druhej strane priemysel rastie, čo sa čiastočne odrazilo v zlepšení slovenského exportu. V najnovšom mesačnom bulletine to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

V auguste tohto roka sa zmiernil medzikvartálny pokles slovenského exportu v stálych cenách. Podľa centrálnej banky sú za zmierňovaním prepadu exportu najmä odvetvia, ktoré boli postihnuté obmedzeniami. Týka sa to napríklad petrochemického priemyslu, výraznejšie vzrástol aj export kovových výrobkov. Rizikom pre vývoj slovenského exportu naďalej zostávajú klesajúce ekonomické nálady v eurozóne a Nemecku, ktoré sa už materializovali vo výraznejšom poklese augustovej priemyselnej produkcie a exportu v Nemecku.


Ako ďalej uviedla, priemyselná produkcia v SR zaznamenala v auguste 2014 mierny rast, k čomu prispel najmä pozitívny vývoj vo výrobe kovov a elektroniky. "Priaznivý sentiment na Slovensku pomaly ustupuje, hoci je stále nad dlhodobým priemerom. Postupne sa tak začínajú prejavovať negatívne tendencie z eurozóny. Výroba áut slabne a v 3Q pravdepodobne neprispeje k rastu exportu," informovala NBS.

Mierne spomaľujúca ekonomická aktivita sa ale zatiaľ výraznejšie neprejavila na trhu práce. Po poklese zamestnanosti v júli tohto roka došlo totiž v auguste ku korekcii a zamestnanosť opätovne nepatrne vzrástla. Podľa informácií centrálnej banky v bulletine miera nezamestnanosti v septembri výraznejšie klesla na 12,51 %. "Mzdy v súlade s predpokladmi pokračovali v miernom spomaľovaní medziročného rastu. Vývoj na trhu práce pôsobí zatiaľ stále priaznivo na súkromnú spotrebu," priblížila NBS.

Zároveň síce konštatovala, že doterajšie náznaky zhoršovania nálad v eurozóne zatiaľ nepredstavujú výraznejšie riziko pre aktuálnu predikciu vývoja slovenskej ekonomiky, ak by však aktuálna situácia pokračovala dlhšie alebo by sa ešte zhoršila, mohla by NBS prikročiť k zmene vo svojej strednodobej predikcii. Aktuálne očakáva, že ekonomika v SR v tomto roku vzrastie o 2,3 % a spotrebiteľské ceny by mali stagnovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: