HR & Finančné oddelenie | Moderný CFO

Najťažšie úlohy si nechávajte na utorok

Utorok je pre väčšinu ľudí najproduktívnejší deň v týždni. Niekoľko tipov, ako spraviť utorok z každého pracovného dňa v týždni.

Máte pred sebou náročnú úlohu? Nechajte si ju na utorok.

Utorok je totiž dňom, v ktorom dosahujeme najvyššiu produktivitu. Vyplýva to z prieskumu firmy Accountemps, ktorá je súčasťou medzinárodnej personálno-poradenskej spoločnosti Robert Half.

39% riaditeľov ľudských zdrojov, ktorí sa zúčastnili prieskumu si myslí, že zamestnanci v ich firme sú najproduktívnejší utorok. Nie je žiadnym prekvapením, že iba 3% považujú za najlepší deň piatok, rovnaké skóre však dosiahol aj štvrtok. V pondelok sa zase veľa ľudí pripravuje na nadchádzajúci týždeň a dobieha to, čo nestihli spraviť predchádzajúci týždeň.

Utorok sa ukázal ako najoptimálnejší deň pre podávanie vysokých výkonov už vo viacerých dávnejších prieskumoch. Prieskumu Accountemps sa zúčastnilo viac ako 300 riaditeľov HR, ktorí odpovedali na otázku: „V ktorý deň v týždni sú podľa vás zamestnanci najproduktívnejší?“. 

Ak chcete, aby bol pre vás každý pracovný deň taký produktívny ako utorok, Accountemps má pre vás nasledovné odporúčania:

  1. Zredukujte svoj zoznam úloh na polovicu: ráno začnite tým, že si pripravíte zoznam úloh na daný deň, a potom ho zredukujte o polovicu. Veľa ľudí si ráno naplánuje viac úloh, ako cez deň reálne dokáže stihnúť, a potom sú z toho frustrovaní a sami seba dostanú pod stres.
  2. Robte vždy iba jednu vec a poriadne: pokiaľ to je možné, vyhnite sa pokušeniu skákať z jednej úlohy na druhú –zväčša to vedie k horšiemu sústredeniu a chybám a spomaľuje to vašu prácu.  Vyberte si jednu úlohu a sústreďte sa iba na ňu.
  3. Najnáročnejšie úlohy si nechávajte na váš najproduktívnejší čas: každý má určité úseky pracovného dňa, kedy jeho výkonnosť klesá (napr. hneď poobede). Na tieto momenty si ponechajte najmenej náročné úlohy.
  4. Odstráňte rušivé vplyvy: ak pracujete na dôležitej úlohe a potrebujete sa sústrediť, vypnite e-mail, sociálne siete a telefón, a kolegom slušne vysvetlite, že potrebujete pracovať osamote.  Podľa viacerých prieskumov trvá niekoľko minút, kým sa po prečítaní došlého e-mailu dokážete opäť plne sústrediť. Niekto si môže dokonca dovoliť pracovať s vypnutým e-mailom počas celého dňa a došlé správy kontrolovať iba raz za pol hodiny alebo hodinu, čo výrazne pomáha sústredeniu na pracovnú úlohu.
  5. Využívajte softvérové aplikácie: nainštalujte si niektorú z aplikácií, ktoré sú určené pre zvýšenie produktivity – digitálne kalendáre, plánovače úloh a pod. Pomôžu vám udržiavať kontrolu nad projektmi, úlohami a termínmi. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: