Makro & Odvetvia | Svet

Makro prehľad 26. týždeň: EÚ a svet

Americká ekonomika so silnými fundamentami napriek výraznému poklesu v 1Q2014, nemecká ekonomika postihnutá ukrajinskou krízou, Gazprom sa vyhráža európskym odberateľom. Prehľad vybraných ekonomických správ zo sveta za uplynulý týždeň.

OBSAH

  • Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v júni na 6,5-ročné maximum, rastie od februára
  • Nálada v nemeckej ekonomike sa zhoršila, firmy sa obávajú ukrajinskej krízy
  • Ekonomika USA klesla v 1. štvrťroku až o 2,9 %
  • Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa výrazne spomalilo, kvôli ukrajinskej kríze
  • Rast talianskej ekonomiky by mal tento rok dosiahnuť len 0,2 %, vysoká nezamestnanosť pretrvá
  • Nemeckú vládu znepokojuje možný štátny bankrot Argentíny
  • Nízke úroky v eurozóne zostanú asi až do konca roku 2016
  • Gazprom pohrozil obmedzením dodávok krajinám, ktoré by dodávali plyn Ukrajine
  • Ceny ropy počas uplynulého týždňa klesli približne o 1 %

Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v júni na 6,5-ročné maximum, rastie od februára

24.6.2014

Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v júni na najvyššiu hodnotu zhruba za 6,5 roka, pričom pod rast sa podpísal najmä optimizmus Američanov, čo sa týka hodnotenia súčasnej ekonomickej situácie, ako aj vyhliadok v oblasti tvorby pracovných miest. Uviedol to dnes výskumný inštitút Conference Board. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board dosiahol v júni 85,2 bodu oproti 82,2 bodu v máji. Júnová hodnota je najvyššia od januára 2008.

Najnovšia hodnota indexu ukazuje, že spotrebiteľská dôvera zaznamenáva stabilný rast od februára 2009, keď dosiahla najnižšiu hodnotu 25,3 bodu. Júnová úroveň indexu je výrazne nad priemerom za minulý rok, ktorý predstavuje 72,3 bodu. Napriek tomu ešte stále nedosahuje úroveň spred recesie, keď sa hodnota indexu bežne pohybovala nad 90 bodmi.

Nálady spotrebiteľov sú jedným z pozorne sledovaných ukazovateľov. Spotrebiteľské výdavky sa totiž na aktivite americkej ekonomiky podieľajú zhruba 70 %.

Nálada v nemeckej ekonomike sa zhoršila, firmy sa obávajú ukrajinskej krízy

24.6.2014

Nálada v nemeckej ekonomike sa v júni mierne zhoršila, jej pokles bol však výraznejší, než sa čakalo. Dôvodom je kríza na Ukrajine a v Iraku. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo sa znížil z májových 110,4 bodu na 109,7 bodu, čo je najmenej od decembra 2013. Experti počítali s poklesom len na 110,3 bodu.

Index hodnotenia aktuálnej situácie v júni zostal na rovnakej úrovni ako v máji - 114,8 bodu, pričom experti predpovedali jeho nárast na 115 bodov. Index očakávaní klesol na 104,8 bodu zo 106,2 bodu. Ekonómovia očakávali jeho zníženie len na 106 bodov.

Nemeckí podnikatelia sa podľa šéfa Ifo Hansa-Wernera Sinna obávajú potenciálnych negatívnych vplyvov ukrajinskej a irackej krízy.

Index Ifo sa drží nad 100-bodovou hranicou už od marca 2010. V máji zaznamenal najdôležitejší predstihový indikátor vývoja v nemeckej ekonomike tiež mierny pokles po náraste v apríli. Ekonómovia však hovoria o prípadnej zmene trendu až po troch zmenách rovnakým smerom po sebe. Index sa zostavuje na základe pravidelného prieskumu medzi približne 7 000 firmami.

Ekonomika USA klesla v 1. štvrťroku až o 2,9 %

25.6.2014

Americká ekonomika klesla v 1. kvartáli 2014 medziročne omnoho výraznejšie, než vláda pôvodne odhadovala a zaznamenala najväčší pokles za posledných päť rokov. Dôvodom bolo mimoriadne nepriaznivé počasie v zimných mesiacoch. Uviedlo to dnes americké ministerstvo obchodu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Hrubý domáci produkt (HDP) USA klesol v prvých troch mesiacoch tohto roka oproti rovnakému obdobiu 2013 o 2,9 %. To je najvýraznejší pokles od 1. štvrťroka 2009. Ekonómovia očakávali zníženie ekonomiky o 1,7 %.

Ministerstvo pritom pred mesiacom vo svojom odhade uvádzalo pokles na úrovni 1 % a v apríli ešte predpokladalo rast ekonomiky o 0,1 %. To znamená, že vývoj ekonomiky revidovali USA od apríla smerom nadol už o 3 %. Aj v porovnaní s májovou prognózou je to najvýraznejšia revízia od roku 1976.

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa výrazne spomalilo, kvôli ukrajinskej kríze

25.6.2014

Tempo rastu nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) sa v končiacom 2. kvartáli spomalí na menej ako polovicu, prognózuje nemecký inštitút pre výskum ekonomiky DIW. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa aktuálnej predpovede DIW najväčšia európska ekonomika v trojmesačnom období od apríla do konca júna vzrastie len o 0,3 %. V 1. štvrťroku si vďaka miernej zime polepšila až o 0,8 %. Hlavným dôvodom spomalenia rastu je ochladenie investícií z dôvodu nárastu neistoty v súvislosti s ukrajinskou krízou.

Motorom ekonomiky zostáva vďaka výraznému nárastu miezd súkromná spotreba. Výrazné zvýšenie by na jar mal zaznamenať aj vývoz.

Rast talianskej ekonomiky by mal tento rok dosiahnuť len 0,2 %, vysoká nezamestnanosť pretrvá

26.6.2014

Rast talianskej ekonomiky by mal v tomto roku dosiahnuť podstatne slabšie tempo, než očakáva vláda. Tvrdí to talianska federácia zamestnávateľov Confindustria. Tá v porovnaní s vládnou prognózou počíta s rastom až 4-násobne slabším. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako uviedla Confindustria, v roku 2014 počíta s rastom ekonomiky len o 0,2 %. Vláda v apríli zverejnila svoj odhad vývoja ekonomiky v tomto roku, v rámci ktorého počíta s 0,8-% rastom.

Podľa federácie sú na posunutie talianskej ekonomiky na cestu silnejšieho rastu potrebné výrazné politicko-ekonomické zmeny. V roku 2015 predpokladá Confindustria určité zrýchlenie tempa rastu, a to na 1 %.

Napriek nepriaznivému odhadu pre tento rok federácia uviedla, že Taliansko neporuší pravidlá Európskej únie v oblasti rozpočtového deficitu, ktoré povoľujú schodok do 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2014 by mal rozpočtový deficit Talianska dosiahnuť 2,9 % HDP a v roku 2015 by mal klesnúť na 2,5 % HDP.

Na druhej strane ale Confindustria očakáva rast štátneho dlhu. Ten by mal v roku 2014 vzrásť na rekordnú úroveň 135,9 % HDP. V nasledujúcom roku počíta s jeho poklesom, no len na 135,1 % HDP. Federácia okrem toho predpokladá pokračovanie vysokej nezamestnanosti, ktorá by sa mala udržať na úrovni okolo 12,5 %.

Nemeckú vládu znepokojuje možný štátny bankrot Argentíny

29.6.2014

Nemecká spolková vláda varovala argentínsky kabinet pred zastavením platieb Nemecku. Agentúra DPA sa odvoláva na správu v najnovšom vydaní spravodajského týždenníka Der Spiegel. Uvádza, že Argentíne hrozí opäť štátny bankrot.

Argentína dlhuje Nemecku 2,6 miliardy eur. V dokumente, z ktorého týždenník čerpá, sa uvádza: "Od Argentíny očakávame, že svoje platobné povinnosti voči Nemecku splní v takom rozsahu, ako sa dohodlo".

Vláda v Buenos Aires sa nachádza v spore s hedžovými fondmi, ktoré sa nezúčastnili na odpustení časti svojich pohľadávok voči tejto latinskoamerickej krajine. Nezmenili svoje stanovisko a žiadajú, aby im vláda vyplatila investované prostriedky do jej dlhopisov v pôvodnej výške. Ak by sa domohli splnenia svojej požiadavky, 1,3 miliardy USD (954,45 milióna eur), postup vlády by rozhorčil veriteľov, ktorí časť dlhu Argentíne odpustili.

K dohodám v rokoch 2005 a 2010 pristúpilo vyše 92 % veriteľov. Súhlasili s odpísaním 75 % z hodnoty pôvodného dlhu a dali tak Argentíne čas na zotavenie ekonomiky.

Je dosť možné, že Argentína situáciu nezvládne a rozhodne sa pre vyhlásenie štátneho bankrotu. Rozhodnutie by malo byť známe v pondelok (30.6.). Termín jeho oznámenia sa však môže predĺžiť ešte o 30 dní. (1 EUR = 1,3620 USD)

Nízke úroky v eurozóne zostanú asi až do konca roku 2016

29.6.2014

Historicky najnižšia úroková sadzba Európskej centrálnej banky (ECB) by mala zostať prakticky nezmenená až do konca roku 2016. Agentúra DPA sa odvoláva na vyjadrenie Yvesa Merscha, člena vedenia ECB, ktorý to uviedol v dnešnej relácii Woche des Deutschlandsfunks. Mersch dodal, že môže to tak byť v prípade, keď okolnosti a podmienky zostanú také, aké sú v súčasnosti. "Ale viete, že realita býva často oveľa komplexnejšia," pokračoval centrálny bankár.

ECB by sa chcela čo najrýchlejšie priblížiť k svojmu inflačnému zacieleniu, ktoré je stanovené na 2-% medziročný rast spotrebiteľských cien. Ale nepôjde to rýchlo, dosiahnutie zámeru si vyžiada určitý čas.

ECB začiatkom júna znížila svoju základnú úrokovú sadzbu z 0,25 na 0,15 %. Rozhodnutie by malo prispieť k vzostupu mimoriadne nízkej inflácie spotrebiteľských cien v eurozóne. Ich slabý rast sa pokladá za rovnako nebezpečný ako prudké zvyšovanie cien tovarov a služieb. Medziročný maximálne 2-% rast spotrebiteľských cien sa pokladá v eurozóne za stav cenovej stability.

Gazprom pohrozil obmedzením dodávok krajinám, ktoré by dodávali plyn Ukrajine

28.6.2014

Ruský, štátom kontrolovaný plynárenský koncern Gazprom v piatok (27.6.) pohrozil, že môže obmedziť dodávky krajinám, ktoré by chceli predávať ruský plyn Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Ukrajinu sužuje okrem ozbrojeného konfliktu na východe krajiny aj spor o cenu plynu s Ruskom a dlh vo výške 4,5 miliardy USD (3,3 miliardy eur) za dodaný plyn. Gazprom minulý týždeň zastavil dodávky komodity Ukrajine po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedokázali dohodnúť na vyrovnaní dlhu a novej cene. Spor však zatiaľ nemal vplyv na dodávky plynu do Európy cez ukrajinské územie.

Ukrajina sa snaží odpovedať na krok Ruska tým, že sa dohodne na dodávkach plynu z európskych krajín, ktoré kupujú ruský plyn. Predstavitelia Európskej únie (EÚ) pracujú na reverznom toku plynu na Ukrajinu cez Slovensko.

Šéf Gazpromu Alexej Miller v piatok vyhlásil, že ruský koncern pozorne monitoruje situáciu a môže v "dohľadnej budúcnosti" obmedziť dodávky do krajín, ktoré by reverzným tokom pumpovali ruský plyn na Ukrajinu. Miller tento plán označil za "polovičný podvod", konkrétne však nespomenul žiadnu krajinu. "Ukrajina nemá právo používať tento plyn vo svojom plynovode," povedal Miller pred novinármi.

Na otázku, či je Moskva ochotná obnoviť rokovania s Ukrajinou, Miller zopakoval stanovisko Gazpromu, že rokovania sa môžu opäť začať, až keď Kyjev zaplatí aspoň časť dlhu.

Ceny ropy počas uplynulého týždňa klesli približne o 1 %

28.6.2014

Ceny ropy počas uplynulého týždňa klesli približne o 1 %. Dôvodom je zníženie obáv z toho, že sa ozbrojený konflikt v Iraku rozšíri aj na juh krajiny, kde sa ťaží ropa. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.

Piatkové (27.6.) obchodovanie na ropnom trhu bolo pokojné a ceny prakticky stagnovali. Augustový kontrakt na americkú ropu WTI počas piatka oslabil o 10 centov a na newyorskej komoditnej burze uzavrel na úrovni 105,74 USD (77,64 eura) za barel (159 litrov). Severomorská ropa Brent s augustovým kontraktom v piatok, naopak, zdražela o 9 centov a na londýnskej burze ICE uzavrela na 113,30 USD za barel.

Ceny ropy koncom predchádzajúceho týždňa dosiahli 10-mesačné maximum. V posledných dňoch však mierne klesli. Hlavným dôvodom je zníženie obáv Investorov týkajúcich sa dodávok z Iraku. Ďalšími faktormi sú séria makroekomických údajov, ktoré sklamali očakávania, a nárast ropných rezerv v USA, čo signalizuje slabší dopyt.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: