Makro & Odvetvia | Komodity

Lekcia 1986: nízka cena ropy môže pretrvať niekoľko rokov

Dnešná situácia na trhu s ropou sa podobá tej z roku 1986, keď dala Saudská Arábia americkým producentom lekciu, z ktorej sa niekoľko rokov nevedeli spamätať

História naznačuje, že nízke ceny ropy môžu po dramatickom poklese v posledných mesiacoch pretrvať niekoľko rokov. V roku 1986 totižto došlo k podobnej situácii, keď sa Saudská Arábia rozhodla zaplaviť trh s ropou. Po následnom 70 % poklese ceny v priebehu 6 mesiacov trvalo päť rokov, kým sa trh spamätal a ceny dostali na pôvodnú úroveň.

Upozorňuje na to agentúra Bloomberg.

Cena ropy Brent klesla od júna 2014 o 55 % kvôli tomu, že globálna ťažba ropy neustále prevyšuje spotrebu a OPEC, resp. jeho najväčší producent Saudská Arábia, odmieta objem ťažby znížiť. Saudi chcú týmto krokom udržať cenu na nízkej úrovni a zlikvidovať tak amerických producentov bridlicovej ropy, (najmä) vďaka ktorým došlo na trhu k dlhodobému previsu ponuky.

Táto situácia je podobná tej z minulého storočia. Ceny ropy sa v sedemdesiatych rokoch zvýšili natoľko, že stimulovali investície a rýchly rozvoj ťažby v Severnom mori a na Aljaške. Keď začali ceny klesať, členovia OPEC nemali dosť disciplíny a situáciu musela na svoju škodu obmedzovaním produkcie korigovať Saudská Arábia.

V decembri 1985 ich to prestalo baviť, otvorili kohútiky a zaplavili trh s ropou. Trh sa z toho dlho spamätával a produkcia ešte dlho potom klesala. Mnohí producenti v USA skrachovali. Cena sa vrátila na pôvodnú úroveň až v roku 1990.

Pri dnešnej cene ropy je veľká časť ťažby ropy z bridlíc stratová a americké ťažobné firmy zastavujú investície v hodnote miliárd dolárov. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: