Makro & Odvetvia | Menové kurzy

Kurz eura prvý krát od augusta 2012 pod 1,25 USD/EUR

Od stredy do piatku kurz eura najmä vďaka dobrým vyhliadkam pre americkú ekonomiku oslabil o 2,5 centu

Kurz spoločnej európskej meny v priebehu piatka (31.10.) dočasne klesol pod hranicu 1,25 USD/EUR. Stalo sa to prvýkrát od augusta 2012. Informovala o tom agentúra DPA. Euro neskôr zmazalo časť strát a v piatok podvečer sa predávalo po 1,2513 USD/EUR.  

Súvisiaci článok: Nakupovanie v dolároch sa predraží

Kurz eura klesol približne o 2,5 centa od stredajšieho večera, kedy americká centrálna banka (Fed) zverejnila svoje rozhodnutie týkajúce sa nastavenia menovej politiky. Banka nečakane optimisticky hodnotila vývoj na trhu práce v USA, čo by podľa niektorých expertov mohlo znamenať, že Fed zvýši úrokové sadzby už v marci 2015. Doteraz sa vo všeobecnosti očakávalo, že to urobí až na konci prvého polroka 2015.

Dolár v piatok tiež podporili dobré makroekonomické údaje z USA. Predovšetkým chicagský index nákupných manažérov (PMI) bol výrazne vyšší, než sa očakávalo, čo signalizuje, že rast americkej ekonomiky zrejme bude rýchly aj v najbližších mesiacoch. Experti počítajú v najbližších týždňoch s pokračujúcim posilňovaním dolára. Americkú menu by mohla podporiť predovšetkým správa o vývoji na trhu práce v USA, ktorá bude zverejnená na budúci piatok (7.11.).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: