Treasury & Riadenie rizík | Supply chain

Koncentrácia subdodávateľov skrytým rizikom pre výrobcov

Riziko vysokej závislosti na malom počte dodávateľských zdrojov sa môže skrývať hlbšie v dodávateľskom reťazci.

Diverzifikácia je základným nástrojom eliminácie rizika. Napriek tomu sa zdá, že niektoré globálne dodávateľské reťazce sú vystavené riziku vysokej závislosti na malom počte dodávateľských firiem. Naznačuje to štúdia spoločnosti Resilinc, ktorá poskytuje služby v oblasti riadenia rizík v dodávateľských reťazcoch.

Resilinc preskúmal prepojenia medzi stovkami dodávateľských firiem a tisíckami výrobných závodov vo viac ako 50 krajinách sveta, a zistil, že niektoré odvetvia, ako je high-tech a automobilový priemysel, čelia vysokej koncentrácií dodávateľských zdrojov, ktorá je skrytá hlbšie v sub-dodávateľskom reťazci.

Konkrétne v týchto odvetviach je drvivá väčšina dodávateľov závislá na fabrikách, ktoré vo veľkej miere vlastnia 4 sub-dodávateľské spoločnosti: Taiwan Semiconductor (TSMC), Amkor Technology, ASE and United Microelectronics (UMC). Okrem toho je polovica sub-dodávateľských výrobných kapacít koncentrovaná v 4 krajinách Taiwan, Čína, Japonsko a USA, ktoré sú často umiestnené v menších priemyselných regiónoch, čo zvyšuje zraniteľnosť voči prírodným katastrofám.

Ďalší problém, na ktorý Resilinc poukazuje, je fakt, že mnohí nadnárodní výrobcovia si túto skutočnosť neuvedomujú, pretože nemajú zmapované informácie o sub-dodávateľoch svojich dodávateľov.  

V roku 2012 došlo k explózii a požiaru vo výrobnom závode nemeckej spoločnosti Evonik, ktorý vyrába polymér pod názvom CDT. Ten je dôležitým komponentom pre výrobu súčiastok v brzdových a palivových sústavách. Fabrika bola jedným z najväčších dodávateľských zdrojov tohto materiálu na svete a jej výpadok spôsobil veľké problémy pre automobilový priemysel v Európe a USA.

Zistenia Resilincu sú inšpiráciou nielen pre firmy z high-tech a automobilového odvetvia. Prerušenie dodávok predstavuje významné riziko, ktoré každoročne postihuje tisícky firiem po celom svete. Firmy by mali aktívne monitorovať svoje dodávateľské reťazce, mať zmapované závislosti na jednotlivých dodávateľoch, poznať štruktúru ich subdodávateľov a krajín, odkiaľ pochádzajú jednotlivé komponenty, preferovať dodávateľov s alternatívnymi výrobnými kapacitami a vysokou mierou zabezpečenia kontinuity prevádzok. Podobné opatrenia sú potrebné obzvlášť pri komponentoch a materiáloch, ktoré sú pre výrobcu kľúčové a ťažko nahraditeľné.

Súvisiaci článok: Riadenie rizika výpadkov v dodávateľskom reťazci

Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: