Makro & Odvetvia | Komodity

Európsky oceliarsky trh môžu ohroziť ruské firmy

Ekonomická kríza bude ruské oceliarske podniky nútiť k expanzii a slabý rubeľ im prinesie výrazné konkurenčné výhody, nemeckí oceliari však tento rok počítajú s miernym rastom v kľúčových odberateľských odvetviach

Nemecký oceliarsky priemysel očakáva v tomto roku mierne zotavenie trhu. Dopyt sa má zvýšiť o 1 až 2 % na 39,5 milióna ton. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecké oceliarne vlani vyprodukovali 42,95 milióna ton ocele, čo je medziročne o jedno percent viac. Mnohé podniky však v dôsledku nízkych cien ocele zápasia so stratami.

Podľa prezidenta oceliarskeho združenia Hansa Jürgena Kerkhoffa produkcia má v porovnaní s minulým rokom stúpnuť o 1 % na 43,4 milióna ton. Ako dôvod uvádza pozitívne vyhliadky najdôležitejších odberateľov. Nemecký automobilový aj strojársky priemysel očakávajú v tomto roku zvýšenie svojej produkcie o 2 % a stavebný sektor predpokladá podobný vzostup obratu. Tieto tri sektory tvoria celkovo tri štvrtiny dopytu po oceli v Nemecku.

Situácia na trhu je napriek tomu aj stále napätá, zdôraznil Kerkhoff. Najväčším rizikom pre európsky oceliarsky trh zostáva lacný dovoz z Číny a nemalú neistotu vyvoláva aj vývoj v Rusku. Ekonomická kríza bude totiž tamojšie oceliarske podniky nútiť k expanzii na európsky trh a slabý rubeľ im prinesie výrazné konkurenčné výhody.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: