Makro & Odvetvia | Menové kurzy

Euro v auguste oslabilo voči doláru o – 2,2 %

Euro sa dostáva pod dlhodobý tlak kvôli divergujúcim menovým politikám v USA a eurozóne, blíži sa k úrovni 1,3110 USD/EUR, čaká sa na štvrtkové zasadnutie ECB

Už v pondelok ráno euro prelomilo hladinu 1,3200  EURUSD a obchodovalo sa pod ňou po prvýkrát  od septembra 2013. Euro sa tak voči doláru  dostalo na takmer ročné minimum, pod čo sa  podpisuje predovšetkým očakávané roztváranie  nožníc medzi menovými politikami po oboch  stranách Atlantiku. Spoločnej mene eurozóny  nepomohli ani výsledky prieskumov Ifo  z Nemecka, ktoré zaostali za očakávaniami.  V pondelok sa do popredia dostali po článku  v denníku FT špekulácie, že ECB zakročí proti  stupňujúcej sa deflačnej hrozbe programom  kvantitatívneho uvoľňovania.

Oslabovanie eura voči doláru neustalo ani v utorok a spoločná mena eurozóny si voči  zelenej bankovke pohoršila na nové 11 – mesačné minimum. Euro sa síce počas európskej seansy dokázalo vyštverať späť nad hladinu  1,3200 EURUSD, no vo večerných hodinách sa porúčalo nadol až na úroveň 1,3170 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon obchodovanie aj  uzavrelo.

Hoci euro v stredu zmazalo časť utorkových strát, stále sa držalo prevažne pod hladinou 1,3200 EURUSD, a teda v blízkosti svojich  takmer ročných miním. Spoločnej mene eurozóny výraznejšie neuškodili ráno zverejnené zníženie spotrebiteľskej dôvery v Nemecku ani pokračujúce šumy o možnom kvantitatívnom uvoľňovaní v podaní ECB. Tie sa predstavitelia ECB snažili v podvečerných hodinách vyvrátiť,  čím dopomohli euru krátkodobo aj nad hladinu 1,3200 EURUSD. Napokon ale spoločná mena eurozóny uzavrela obchodovanie tesne pod  ňou.

V okolí hladiny 1,3200 EURUSD sa euro obchodovalo aj vo štvrtok a v piatok dopoludnia. Zatiaľ čo sme my na Slovensku sviatkovali, na  svetovom devízovom trhu sa neoddychovalo. V piatok popoludní si euro voči doláru pohoršilo pod hladinu 1,3150 EURUSD a zaknihovalo si  tak nové ročné minimum po tom, ako čísla Eurostatu potvrdili ďalšie spomalenie cenového rastu v eurozóne. Na trhu sa tak opäť objavili  špekulácie o tom, že ECB tento štvrtok predstaví svoju podobu kvantitatívneho uvoľňovania v záujme naštartovať infláciu. To ale zostáva skôr  okrajovým názorom, väčšina trhu sa prikláňa k ponechaniu status quo.

Mesiac august tak euru neprial, keď voči doláru oslabilo o – 2,2 %.

Vývoj kurzov mien nášho regiónu voči euru bol uplynulý týždeň zmiešaný. Česká koruna voči spoločnej mene eurozóny posilnila o pol  percenta a dostala sa na úroveň 27,730 EURCZK. Výrazne sa tak vzdialila hladine 28 korún za euro, ktorú prelomila pred dvomi týždňami.  Poľský zlotý voči euru strácal a za týždeň oslabil o – 0,4 % na piatkovú zatváraciu úroveň 4,2100 EURPLN. Podobné oslabenie si voči euru  zaknihoval aj maďarský forint, ktorý sa zosunul na piatkovú úroveň 314,90 EURHUF. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: