Makro & Odvetvia | Komodity

EK: 6-mesačný výpadok ruského plynu ovplyvní Slovensko iba minimálne

Cena plynu by však vzrástla, pretože výpadok by sa nahradil najmä dovozom LNG

V prípade prerušenia dodávok zemného plynu z Ruska do európskych krajín na obdobie 6 mesiacov by Slovensko ku koncu tohto obdobia pocítilo iba mierny nedostatok suroviny, ktorý by neprevýšil 10% celkovej spotreby. Vyplýva to zo správy Európskej komisie („EK“), ktorá testovala odolnosť európskej plynovej infraštruktúry voči možným výpadkom v dodávkach plynu z východu.

EK testovala dva scenára: nesolidárny scenár, v ktorom sa jednotlivé krajiny budú správať „sebecky“, a solidárny scenár, v ktorom sa o svoje zdroje podelia so štátmi, ktoré sú na tom horšie. V oboch scenároch predpokladala úplné prerušenie dovozu plynu z Ruska vrátane prepravy cez Ukrajinu v období september 2014 – február 2015 a priemerne studenú zimu s výrazným ochladením na konci februára, ktoré by trvalo dva týždne. Výsledok testov zobrazuje výšku plynového deficitu v jednotlivých krajinách ku koncu februára pred prijatím dodatočných opatrení na národnej úrovni (napr. obmedzením dodávok pre nechránených odberateľov alebo núteným prechodom výrobcov tepla a elektriny na iné zdroje).

V prípade perfektnej spolupráce medzi jednotlivým krajinami by Slovensko, ale aj Česko, Rakúsko a Taliansko zaznamenali vo februári deficit nepresahujúci 10% ich spotreby, ktorý by mali zvládnuť bez toho, aby do situácie dramaticky zasahoval štát (situáciu by vyriešil trh). Solidarita by pomohla najmä Poľsku a krajinám bývalej Juhoslávie, v ktorých by bol inak nedostatok plynu vyšší.

Cieľom záťažového testu EK nebolo analyzovať, aký dopad by malo prerušenie dodávok na cenu plynu v EÚ. Výpadok v dodávkach z Ruska by EÚ riešila – okrem čerpania plynu zo zásobníkov – predovšetkým výrazným zvýšením dovozu skvapalneného plynu (LNG), na čo má v súčasnosti dostatok prístavných terminálov. To by však pravdepodobne viedlo k zvýšeniu spotovej ceny LNG, za ktorú by EÚ plyn nakupovala. Nárast ceny by podľa odhadu Medzinárodnej agentúry pre energiu, ktorá s EK na správe spolupracovala, mohol dosiahnuť až 100%. Väčšina terminálov a zariadení na uvedenie LNG do plynného stavu, aby sa dal dopravovať plynovodom, sa navyše nachádza na pobreží Stredozemného mora a Atlantického oceánu, a existujúca sieť plynovodov by plyn nedokázala dopraviť v dostatočnom množstve do všetkých krajín vo východnej a južnej Európe.

Správa, ktorá bola zverejnená včera, predstavuje podľa EK prvý komplexný pohľad na dopady prípadnej plynovej krízy na európske štáty počas blížiacej sa zimy a je založený na správach, ktoré komisii predložili jednotlivé štáty. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: