Makro & Odvetvia | Komodity

Čína hýbe cenami komodít

Prekvapivý júlový rast čínskeho dovozu zamával cenami priemyselných komodít a vyzdvihol vplyv Číny na globálnu ekonomiku

Prudké júlové oživenie čínskeho zahraničného obchodu prekvapilo trhy a zahýbalo cenami od komodít cez menové kurzy až po akcie. Čínsky export v júli medziročne vzrástol o 5,1% v porovnaní s vyše 3% poklesom v júni, a dovoz zrýchlil o 10,9%, zatiaľ čo v júni ešte vykazoval pokles o 0,7%.

Júlové čísla sú pozitívny prekvapením v čase, keď rast čínskej ekonomiky niekoľko kvartálov po sebe výrazne spomaľuje. V druhom štvrťroku 2012 vzrástol čínsky HDP „iba“ o 7,5% a konzistentne tak potvrdzoval postupné spomaľovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky, ktorá ešte v roku 2011 rástla vyše 9% tempom.

Na výsledky zahraničného obchodu zareagovali ceny priemyselných kovov, pre ktoré predstavuje Čína zhruba 40% svetového dopytu. Ceny medi s dodávkou za tri mesiace vzrástli na londýnskej burze o 2,8% na dvojmesačné maximum 7,215 USD / tonu, ceny striebra a platiny poskočili o 3,8% a zlato prekonalo hranicu 1,300 USD / uncu. V júli doviezla Čína medziročne o 26,4% viac železnej rudy ako pred rokom, a dovoz medi vzrástol o 12%, ropy o 20% a sóje o 23%.

Svetové trhy v posledných mesiacoch počítali s pokračujúcim spomaľovaním čínskej ekonomiky a postupným poklesom cien priemyselných kovov, z ktorých mnohé, ako napr. hliník, navyše trpia globálnym prebytkom ponuky a výrobných kapacít. Cena medi od začiatku roka klesla o 13%, a ceny hliníka sa v prvom polroku pohybovali na trojročných minimách.

Júlový čínsky import tak vyslal zmiešaný signál: na jednej strane svedčí o prebudení aktivity čínskeho priemyselného sektora, na druhej strane sa väčšina analytikov domnieva, že jednomesačný rast je príliš krátke obdobie na to, aby potvrdil dlhodobejší trend, a že sa skôr môže jednať o jednorazové nákupy zo strany čínskych firiem, ktoré využívajú nízke ceny komodít na medzinárodných a dopĺňajú svoje zásoby.

Ceny niektorých priemyselných kovov však rastú už niekoľko týždňov. Cena austrálskej železnej rudy dosiahla tento týždeň 133 USD / tonu a od začiatku júna vzrástla o 20%. Čína predstavuje 60% svetového dopytu po železnej rude, a nedávny prieskum austrálskej banky Macquarie medzi čínskymi oceliarňami, ktoré ešte pred pár mesiacmi hromadne vypredávali svoje zásoby, odhalil výrazné oživenie dopytu a zvýšený záujem o nákup tejto komodity. Ceny železnej rudy sa vďaka dlhoročnému čínskemu investičnému a stavebnému rozmachu stále pohybujú na trojnásobku cien z roku 2007.

Podobne rastie od polovice júna aj cena medi, ktorá od začiatku roka poklesla o 13%. V júli však Čína doviezla najviac medi za posledných 14 mesiacov a globálne zásoby , ktoré monitoruje londýnska burza, poklesli na najnižšiu úroveň od apríla 2012. Ceny hliníka na londýnskej burze, ktoré od začiatku roka spadli o 11%, včera tiež poskočili o 2,4% na 1,840 USD / tonu, čo je najvyššia úroveň od začiatku júla. 

Zdroj: Financial Times, Bloomberg, Reuters


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: