Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Zaisťovanie kurzového rizika pri investičných dodávkach

Prečítajte si o princípoch riadenia kurzového rizika v spoločnosti Alstom, jednom z najväčších globálnych dodávateľov investičných celkov a riešení v energetike a dopravnej infraštruktúre.

Na 13. konferencii Cash Management Conference organizovanej Association of Corporate Treasurers tento rok vo februári v Londýne sa o svoje skúsenosti podelil Andrew Burgess, manažér kurzového rizika vo francúzskej spoločnosti Alstom.

Princípy riadenia kurzového rizika v spoločnosti Alstom môžu byť užitočné pre slovenské spoločnosti, ktoré dodávajú investičné celky, stavby alebo riešenia na projektovej báze s dlhšou dobou dodania.

Alstom je dodávateľom riešení a investičných celkov v energetike a dopravnej infraštruktúre. Realizácia projektu tak môže od momentu podpisu zmluvy trvať aj niekoľko rokov, počas ktorých je Alstom (alebo jeho obchodní partneri) vystavený kurzovému riziku, napríklad ak dodávku realizuje v zahraničí, alebo jeho subdodávatelia fakturujú v cudzej mene.

Alstom vyhodnocuje kurzové riziko každého projektu už pri príprave ponuky do tendra. Posúdenie kurzového rizika a navrhovaný plán jeho zaistenia schvaľuje kontrolná komisia pre obchodné tendre.

Alstom sa v prvom rade pokúša hľadať prirodzený spôsob zaistenia, t.j. napasovanie príjmov a výdavkov v cudzej mene tak, aby sa čo najviac prekrývali. Pomocou vnútroskupinovej fakturácie sa zároveň snaží dostať cudziu menu a koncentrovať zaisťovanie kurzového rizika do svojich najväčších prevádzkových divízií, t.j. väčšia divízia hradí menšej divízii za subdodávky vždy v jej vlastnej mene.

Alstom tiež využíva menové opcie na zaistenie kurzového rizika pre projekty, na ktoré predložil ponuku. Ak sa v priebehu vyhodnocovania tendra ukazuje, že Alstom je preferovaný dodávateľ a jeho šance na získanie kontraktu sa zvyšujú, uzavrie menové opcie, ktoré mu stále dávajú flexibilitu pre prípad, ak by nakoniec kontrakt nezískal.

Po uzatvorení kontraktu pripraví treasury oddelenie detailný plán projektového cashflow vrátane jednotlivých divízií a právnych entít skupiny Alstom, ktoré sa na projekte budú podieľať, a určí, ktorá entita bude centrálne zaisťovať kurzové riziko. Na zaistenie už podpísaného kontraktu používa Alstom výhradne forwardy alebo swapy bez dodávky, nie opcie. Alstom zaisťuje zvlášť výdaje a zvlášť príjmy v cudzej mene (t.j. nezaisťuje netto pozíciu).

Andrew Burgess hovorí: „Ak mi finanční kontrolóri dokážu garantovať plánované cashflow, ja im garantujem forwardové body“. 


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: