Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Štruktúrovaný program zaisťovania kurzového rizika

Pri zaisťovaní kurzového rizika na dlhšie obdobie je najväčším problémom neistota ohľadne vývoja menového kurzu a nepresné naplánovanie objemu transakcií určených na zaistenie. Štruktúrovaný zaisťovací program pomáha tieto riziká zmierniť.

Zabezpečovanie kurzového riziko pomocou termínovaných menových obchodov (hedgingu) sa dá vykonávať rôznymi spôsobmi. Podľa Ashleyho Garvina z Lloyds Bank firmy najčastejšie využívajú program kontinuálneho zaisťovania (rolling hedge), pri ktorom pomocou menového forwardu zaistia povedzme 80% predpokladaného netto cashflow v cudzej mene na najbližšie 3, 6 alebo 9 mesiacov, a keďˇsa blíži expirácia portfólia, uzatvoria nové forwardy, ktorými pokryjú 80% rizika na ďalšie obdobie.

Výhodou tohto spôsobu je jeho jednoduchosť, ale pri zaisťovaní na dlhšie obdobie - na 6, 9 alebo viac mesiacov - má určité riziká:

  • môže dôjsť k výraznej odchýlke skutočného kurzu od forwardového kurzu
  • skutočný cashflow v cudzej mene sa môže výrazne odlišovať od plánovaného, t.j. pri dlhšom období je ťažšie naplánovať objem transakcií určený pre zaistenie.

Nesprávne vypočítaný objem transakcií určený na zaistenie (t.j. ak sa zahedguje príliš veľa alebo príliš málo) je jedným z najčastejších chýb, ktorých sa firmy pri hedgingu dopúšťajú.

Na zmiernenie týchto rizík je možné použiť štruktúrovaný hedgingový program. Ten spočíva na nasledovných princípoch:

  • firma odhadne cashflow v cudzej mene na dlhšie obdobie, povedzme 12 – 18 mesiacov
  • na obdobia A - prvých 6 mesiacov - uzavrie forwardy pokrývajúce 80% plánovaného cashflow v cudzej mene
  • na ďalších 6 mesiacov (t.j. 7. až 12. mesiac) zaistí 50% očakávaného rizika (obdobie B)
  • na  posledných 6 mesiacov (13. až 18. mesiac) zaistí 20% (obdobie C)
  • po 6 mesiacoch prehodnotí svoj obchodný plán a na základe nového plánu cashflow v cudzej mene na 18 mesiacov uzavrie nové forwardy tak, aby zvýšila mieru zaistenia v období B z 50% na 80% a v období C z 20% na 50%
  • zároveň zaistí 20% očakávaného rizika v posledných 6 mesiacoch 18-mesačného horizontu (obdobie D)

Výhodou tohto prístupu je:

  • nižšie kolísanie (volatilita) ziskov  / strát z menových forwardov, pretože sa nepracuje iba s jedným forwardovým kurzom, ale každé 6 mesačné obdobie sa postupne zaisťuje pri 3 rôznych kurzoch (20%, 50% a 80%)
  • menšie riziko prehnaného alebo naopak nedostatočného zaistenia, pretože v dlhšom časovom horizonte sa najprv zaistí iba malá časť očakávaného rizika (20%) a ako sa toto obdobie približuje a rastie presnosť plánovania, zaistenie sa zvýši na 80%

Sledujte CFO.sk - pripravujeme novú aktuálnu tému riadenie kurzového rizika, kde nájdete detailnú prípadovú štúdiu ako zaisťovať cashflow v cudzej mene. 


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: