Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Slovensko je o krok bližšie k režimu DPH po prijatí platby

Ministerstvo financií pripraví do konca júla návrh novely zákona o DPH, ktorý zrejme niektorým podnikateľom pomôže, iných ale zasiahne negatívne

Možnosť pre podnikateľov uhrádzať DPH až potom, ako prijmú od svojich odberateľov úhradu za dodané tovary a služby, bude zrejme čoskoro realitou. Prvotnú analýzu z dielne Ministerstva financií SR dnes vzala na vedomie vláda a zaviazala rezort financií predložiť návrh novely zákona o DPH do 31. júla 2015. Podrobnosti nájdete tu.

V súčasnosti aj tie firmy, ktorým ich odberateľ nezaplatí za dodané tovary a služby, musia štátu priznať a uhradiť DPH na výstupe. Financovanie splatnej dane z vlastných zdrojov môže predstavovať problém a nedostatok týchto zdrojov potom malým a stredným podnikateľom bráni napríklad v ďalších investíciách.

DPH sa riadi európskou legislatívou, rezort financií preto v analýze predkladá tri alternatívy, ktoré normy EÚ umožňujú. Analyzuje možné zavedenie jednotlivých alternatív, poukazuje na ich výhody a nevýhody z hľadiska dotknutých subjektov aj na dosahy na štátny rozpočet. Zaoberá sa tiež skúsenosťami iných členských štátov.

Detailné popísanie jednotlivých alternatív nájdete v článku Zmeny v DPH: ako má podľa MF vyzerať naviazanie platby DPH na úhradu faktúr.

Rezort financií odporúča priamo v analýze zvoliť druhú alternatívu - zavedenie osobitného režimu uplatňovania DPH na základe platieb bez využitia výnimky, ktorý však bude mať negatívny dopad na odberateľov podnikateľa, ktorý tento režim bude uplatňovať, pretože mu právo na odpočítanie DPH na vstupe vznikne až v momente, kedy uhradí svoj záväzok.

Vláda ale Ministerstvo financií k implementácii konkrétnej alternatívy (z troch analyzovaných) vo svojom uznesení nezaviazala.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: