Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Parlament schválil zákon o dani z motorových vozidiel

V zákone zostáva zachované zvýhodnenie novších aj ekologických vozidiel a sadzba bansko-bystrického VÚC

Národná rada včera schválila zákon o dani z motorových vozidiel. Nový právny predpis vyníma zdaňovanie motorových vozidiel zo zákona o miestnych daniach (582/2004) a zavádza daň z motorových vozidiel ako štátnu daň upravenú samostatným zákonom. Zákon ešte nevyšiel v zbierke zákonov, jeho finálne znenie schválené parlamentom môžete nájsť tu

Zákon zjednotí sadzby dane na celom území Slovenska na úrovni súčasne platných ročných sadzieb daní VÚC Banská Bystrica, čo v prevažnej väčšine zodpovedá najnižšej sadzbe dane v rámci krajov. Zavádza tiež postupné zvyšovanie efektívnej sadzby dane v závislosti od veku vozidla, vozidlám starším ako 12 rokov sa bude základná sadzba dane zvyšovať.  

Detailnejšie sú zmeny popísané v tomto článku.

Nová právna úprava sa bude naďalej dotýkať len zdaňovania motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Pri zdaňovaní sa budú zvýhodňovať ekologickejšie vozidlá, napr. s hybridným pohonom alebo autá jazdiace na zemný plyn. Z pôvodného návrhu vypadla definícia kombinovanej dopravy (§ 8), ale navrhnuté zvýhodnenie vozidiel používaných v rámci kombinovanej dopravy zostáva. Do zákona sa tiež v rámci pripomienkového konania dostalo ustanovenie o tom, že informácia o výške splatnej dane právnickej osoby na základe údajov z verejnej časti registra účtovných závierok nebude daňovým tajomstvom, čo by malo prispieť k vyššej daňovej transparentnosti.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: