Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Cestná daň: nové a ekologické autá vyjdú lacnejšie

Od januára má daň z motorových vozidiel obsahovať variabilnú zložku závislú na veku a type pohonu vozidla, prevádzka nových a ekologickejších áut bude lacnejšia

Postará sa o to nový samostatný zákon o Dani z motorových vozidiel, ktorý sa momentálne nachádza v druhom čítaní parlamentu (viac tu), čím sa táto daň vyčlení z už existujúceho zákona o daniach a poplatkoch.

Nová daň z motorových vozidiel v prvom rade zjednotí sadzby dane pre jednotlivé typy vozidiel na celom území Slovenska na úrovni súčasne platných ročných sadzieb daní VÚC Banská Bystrica, čo v prevažnej väčšine zodpovedá najnižšej sadzbe dane v rámci krajov. Sadzby dane sa tak už nebudú podľa krajov odlišovať. Hlavnou zmenou však bude variabilná ročná sadzba dane podľa veku vozidla. Tá má hlavne motivovať k obnove vozidlového parku. Sadzba dane sa bude zvyšovať každých 36 mesiacov (viď nižšie).

V praxi to bude znamenať: čím novšie a ekologickejšie auto, tým vyššie percento zníženia ročnej sadzby dane a teda aj väčšie úspory na dani.

Predmetom nového zákona bude zdaňovanie motorových vozidiel a prípojných vozidiel kategórie L, M, N a O, ktoré sú evidované v Slovenskej republike a používajú sa na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť.  Daňovníkom bude okrem držiteľa vozidla aj jeho užívateľ, hoci v doklade je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie, ako aj zamestnávateľ, ktorý vypláca zamestnancovi cestovné náhrady za použitie vozidla, ktoré sa nepoužíva na podnikanie

Základom dane bude pri osobnom vozidle kategórie L a M1 zdvihový objem valcov motora v cm3, pri úžitkovom vozidle (kategórie M2, M3, N1 až N3 a O1 až O4) a autobuse ich najväčšia prípustná celková hmotnosť alebo celková hmotnosť v tonách a počet náprav podľa dokladu. Základom dane pri vozidlách, ktorých jediným zdrojom energie je elektrina, bude výkon motora v kW.

Zvýhodnené novinky a ekoautá

Zdaňovanie sa tak pozitívne odzrkadlí na všetkých autách obstaraných na hotovosť, finančný alebo  operatívny lízing. Nové vozidlá budú po novom zdaňované sadzbou nižšou o 25 % počas prvých troch rokov a o 20 % v štvrtom až šiestom roku. V prípade hybridných vozidiel a vozidiel na plynový a vodíkový pohon bude sadzba navyše znížená ešte o 50%.

Fyzickej či právnickej osobe, ktorá financuje vozidlá cez operatívny lízing, sa nižšia daň odzrkadlí na nižších splátkach operatívneho lízingu.

Majitelia starých vozidiel si priplatia

Pri vozidlách starších ako 12 rokov bude ročná sadzba dane zvýšená o 10% a pri vozidlách starších ako 13 rokov o 20%.

Daňová povinnosť vzniká daňovníkovi prvým dňom mesiaca, kedy vozidlo bolo použité na podnikanie, a zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo k zmene držiteľa vozidla, vyradeniu vozidla z evidencie, ukončeniu podnikania alebo zániku daňovníka

Zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, daňové priznanie sa podáva do 31. januára, daňovníci, ktorých celková ročná daň presiahne 700 eur platia štvrťročné preddavky, ak presiahne 8 300 eur platia mesačné preddavky. 

Business Lease Slovakia je súčasťou nadnárodnej skupiny Business Lease Group a  AutoBinck Holding a patrí k lídrom trhu v poskytovaní operatívneho lízingu na Slovensku. Poskytuje široký rozsah služieb operatívneho leasingu všetkých značiek a typov osobných a úžitkových vozidiel.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: