Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Každá tretia čínska firma môže mať problémy s likviditou

Riziko prvotnej a druhotnej platobnej neschopnosti čínskych firiem je najvyššie za posledné tri roky, ohroziť môže nielen slovenských exportérov, ale aj stabilitu dodávateľských reťazcov

Pri obchodovaní s čínskymi firmami je potrebná vyššia opatrnosť: ich platobná disciplína sa v roku 2013 zhoršila. Každá piata čínska firma eviduje viac ako 5% pohľadávok, ktoré sú v omeškaní dlhšie ako 6 mesiacov. Takmer 40% firiem zaznamenalo v porovnaní s predchádzajúcim rokom zhoršenie platobnej disciplíny odberateľov, a takmer pätina vykazuje priemerné omeškanie viac ako 90 dní – o 5% viac firiem ako v 2012. Na čínsky súkromný sektor dolieha spomalenie domáceho rastu, nadmerné kapacity, obmedzený prístup k štandardnému bankovému financovaniu, rastúce osobné náklady a silnejúci kurz čínskej meny.

Vyplýva to z prieskumu medzinárodnej kreditnej poisťovacej spoločnosti Coface. Zhoršenie platobnej disciplíny čínskych firiem predstavuje zvýšené riziko nielen pre slovenských exportérov, ale aj pre importérov, nakoľko ich dodávatelia sa môžu dostať do druhotnej platobnej neschopnosti.

Pohľadávky po lehote splatnosti viac ako 180 dní predstavujú vysoké riziko: podľa skúseností Coface 80% týchto dlžníkov nikdy svoje záväzky neuhradí, a ak podiel pohľadávok v omeškaní viac ako pol roka presiahne 2% celkového obratu, je pravdepodobné, že firma sa v dohľadnej dobe dostane do problémov s likviditou. Každá tretia čínska firma spadá podľa štatistík Coface do tejto rizikovej kategórie.

Za najväčší problém považujú čínske firmy spomalenie domáceho ekonomického rastu a obmedzenú dostupnosť dlhového financovania. Najmä menšie firmy majú v Číne horší prístup k štandardným bankovým úverom a namiesto neho využívajú financovanie od nebankových finančných inštitúcií („shadow banking“). To je drahšie ako bežné bankové úvery a jeho náklady v roku 2014 majú ďalej rásť. Zhoršujúca sa platobná disciplína podnikov a rastúci podiel rizikových pohľadávok v čínskej ekonomiky zvyšuje riziká pre samotných poskytovateľov nebankového financovania, ktorí by svojím krachom mohli spustiť reťazovú reakciu.

K najväčšiemu zhoršeniu kreditného rizika (a zároveň k zhoršeniu finančnej výkonnosti a zadlženia) došlo v odvetví výroby priemyselných strojov a zariadení, výroby elektrotechnických zariadení pre domácnosti (počítače, spotrebná elektronika) a v chemickom priemysle, zrejme kvôli zníženiu dopytu tak na domácom, ako aj na exportných trhoch. Konkurencieschopnosť čínskych firiem sa znižuje aj kvôli rýchlo rastúcim osobným nákladom a v posledných mesiacoch aj kvôli posilňovaniu kurzu čínskej meny. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: