Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Čo potrebujete vedieť o legislatíve EMIR

Ak vaša firma zaisťuje kurzové, úrokové, komoditné alebo kreditné riziko pomocou mimoburzových derivátov, bude musieť spĺňať požiadavky nového nariadenia EÚ o regulácii trhu s mimoburzovými derivátmi. Prečítajte si, aké sú základné legislatívne povinnosti a termíny implementácie.

Článok bol pripravený v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.


16.08.2012 nadobudlo účinnosť Nariadenie Európskej únie a Rady (EÚ) č. 648/2012 zo 4. júla 2012 o mimoburzových derivátoch, centrálnych protistranách a archívoch obchodných údajov (European Market Infrastructure Regulation – „EMIR“). Toto nariadenie sa dopĺňa nariadeniami EK 148/2013 až 153/2013, ktoré v krajinách EU vstúpili do platnosti 15.3.2013.

Nariadenia sú v slovenskom jazyku dostupné na stránke NBS.

Cieľom EMIR je zvýšiť transparentnosť a znížiť riziká pre účastníkov obchodu a pre finančné trhy vyplývajúce z obchodovania s mimoburzovými (OTC) derivátmi, ktoré boli jednou z príčin vzniku finančnej krízy v roku 2008.


Na koho sa EMIR vzťahuje

EMIR sa vzťahuje na každý subjekt, ktorý uzatvára akékoľvek mimoburzové derivátové obchody (druhy obchodov - forwardy, opcie alebo swapy) s akýmkoľvek podkladovým aktívom (úroky, meny, komodity, kurzy, indexy).

Znamená to, že EMIR sa vzťahuje aj na nefinančné podniky, ktoré derivátové obchody uzatvárajú s cieľom zaisťovať svoje finančné riziká.

Spoločnosti, ktoré uzatvárajú deriváty v rámci svojej skupiny môžu požiadať o určité výnimky z požiadaviek EMIR (napr. ak dcérska spoločnosť nadnárodnej skupiny pôsobiaca na Slovensku zaisťuje finančné riziká prostredníctvom obchodov s treasury centrálou materskej spoločnosti).


Od kedy je na Slovensku potrebné spĺňať požiadavky EMIR na archiváciu obchodných údajov

Pre úrokové deriváty (napríklad swapy - IRS) a kreditné deriváty (napr. obchody s CDS - credit default swap) je to termín nie skôr ako 01.07.2013, najneskôr však 23.09.2013 v závislosti od registrácie inštitúcie pre archiváciu obchodných údajov (viď nižšie) zo strany European Securities and Markets Authority (ESMA), pre ostatné deriváty od 1.1.2014.


Aké požiadavky musia firmy spĺňať

Požiadavky EMIR môžeme rozdeliť do troch hlavných oblastí:

1.  Zúčtovanie OTC obchodov cez centrálne protistrany

Zúčtovanie cez centrálne protistrany sa vzťahuje iba na tie nefinančné subjekty, ktoré majú pre daný typ podkladového aktíva otvorené pozície, ktoré prevyšujú zúčtovaciu prahovú hodnotu (clearing threshold). Ten je napríklad pre úverové deriváty (swapy na úverové zlyhanie) 1 mld. EUR a pre úrokové, devízové a komoditné deriváty 3 mld. EUR.

Na väčšinu firiem pôsobiacich na Slovensku sa tak zúčtovanie cez centrálnu protistranu nebude vzťahovať, budú však musieť splniť požiadavky na ohlasovanie obchodov a prijať opatrenia na zmiernenie rizika (viď nižšie).

2.  Ohlasovacie povinnosti

Každý jednotlivý obchod je potrebné ohlásiť archívu obchodných údajov (TR – Trade Repository) do 1 dňa po uzatvorení alebo zmene obchodu.

Ohlásenie môžete vykonať buď priamo, alebo sa môžete dohodnúť s protistranou (napr. bankou) alebo treťou stranou na tom, že ohlásenie vykoná za vás. Ak uzatvárate deriváty s bankou a vaša banka svojim klientom ponúka možnosť ohlasovania za obe strany, môžete ju o to požiadať.

Inštitúciu pre archiváciu obchodných údajov schvaľuje ESMA. Jednou z inštitúcií, ktoré požiadali o licenciu na vykonávanie archivácie obchodných údajov je napríklad REGIS-TR, ktorý umožní ohlasovanie derivátových obchodov. ESMA môže v blízkej budúcnosti schváliť ďalšie subjekty, ktoré budú vystupovať ako archívy obchodných údajov. Začiatok prideľovania licencií je očakávaný od 25.06.2013.

Nahlasovanie obchodu bude prebiehať podľa špecifikácie, ktorú stanoví TR. Napríklad REGIS-TR umožňuje ohlasovať obchody prostredníctvom chráneného webového rozhrania (elektronického formuláru) na svojej stránke, odoslaním XML súboru cez stránku REGIS-TR, alebo automatickým transferom XML súborov cez spojenie SWIFTNet FileAct. Firmy, ktoré nerealizujú veľké množstvo obchodov, zrejme uprednostnia jednu z prvých dvoch alternatív.

Nahlasovať treba informácie o každom jednom uzatvorenom obchode. Rozsah nahlasovaných údajov je definovaný v technických štandardoch EMIR. Je pomerne rozsiahly a nájdete ho aj na stránke NBS.

3.  Opatrenia na zmierňovanie rizík súvisiacich s OTC derivátmi

Každý subjekt, ktorý nebude zúčtovávať obchody cez centrálnu protistranu, bude povinný realizovať opatrenia, ktorých cieľom je znížiť riziká súvisiace s obchodovaním s derivátmi. Tieto opatrenia zahŕňajú najmä nasledovné:

  • Ku každému obchodu je potrebné uskutočniť včasné obojstranné potvrdenie formou konfirmácie a rekonfirmácie. Rekonfirmáciu je možno vykonať napríklad prostredníctvom konfirmácie, ktorú vám zašle banka, a ktorú je možné potvrdiť  podpisom a zaslať späť banke. Nemalo by teda viac dochádzať k situáciám, kedy pri OTC derivátoch banky posielajú klientovi (firme) konfirmáciu obchodu, ale klient ich spätne nepotvrdí.
  • Zosúlaďovanie portfólia s protistranou: protistrany musia na pravidelnej báze navzájom odsúhlasovať dohodnuté ešte nevyrovnané obchody. Podniky, ktoré majú s jednou protistranou (napr. bankou) uzatvorených menej ako 100 obchodov, musia toto odsúhlasenie vykonať min. raz ročne.
  • Dohodnuté postupy pre riešenie sporov: obe protistrany musia mať dohodnutý rámec, ako budú identifikovať a monitorovať spory týkajúce sa nesúladu údajov zo vzájomných obchodov (napr. rozdielny objem, dátum a pod.). Ak je objem obchodu väčší ako 15 mil. EUR a nesúlad údajov pretrváva resp. obchod je sporný viac ako 15 dní, je povinnosťou tento stav nahlásiť NBS ako regulačnému orgánu na Slovensku.
  • Oceňovanie obchodov: každá protistrana musí svoje otvorené pozície oceňovať na základe modelu, ktorý je v súlade s akceptovanými metodikami na oceňovanie finančných nástrojov, je postavený na používaní pozorovateľných trhových dát pre dané podkladové aktívum, je nezávisle potvrdený a monitorovaný inou divíziou, ako je divízia, ktorá nesie riziko, a ktorý je schválený manažmentom firmy.

Podrobnejšie sú opatrenia na zmierňovanie rizík popísané v nariadeniach komisie.


Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: