Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Ako vyhodnotiť, či sa oplatí poistenie pohľadávok

Pri poistení pohľadávok je potrebné porovnať historické a očakávané náklady na nedobytné pohľadávky s nákladmi poistenia.

Poistenie je často vhodným nástrojom na zníženie kreditného rizika a nákladov na nedobytné pohľadávky, napríklad pre exportné firmy alebo firmy, ktoré nemajú dostatok vlastných zdrojov na kontrolu a riadenie kreditného rizika. Poistenie uľahčuje vstup na nové trhy a zjednodušuje prístup k financovaniu pohľadávok formou faktoringu a bankových úverov. Na druhej strane sa však s poistením spájajú dodatočné náklady.  

Poisťovne sa zvyčajne snažia o to, aby si klient poistil celé portfólio pohľadávok alebo jeho väčšinu. Často krát oslovujú firmy poisťovne s tým, že si chcú poistiť iba najrizikovejších odberateľov, čo poisťovne odmietajú alebo požadujú veľmi vysoké poistné a spoluúčasť. To je pochopiteľné – bez diverzifikácie rizika by poisťovne nemohli vytvárať zisk.

Ak chcete vyhodnotiť, či sa vám poistenie vášho portfólia oplatí alebo nie, vyžiadajte si od poisťovní ponuky vrátane podmienok poistenia, výluk, a spoluúčasti. Oslovte aspoň dve – tri – medzi najväčšie poisťovne, ktoré pôsobia aj na Slovensku, patria Atradius, Euler Hermes a Coface.

Samostatne vyčleňte odberateľov, ktorých poisťovne odmietli poistiť (čo sa niekedy stáva, ak ich považujú za príliš rizikových alebo sú to odberatelia z krajín, ktoré poisťovne bežne nepoisťujú alebo na ktorých si uplatňujú výluky z poistenia).

Pre portfólio odberateľov, na ktorých ste od poisťovne dostali ponuku, vypočítajte priemerné ročné náklady na nedobytné pohľadávky za posledných 3 – 5 rokov a % z celkových tržieb. Potom vyhodnoďte, ktoré prípady neuhradenia pohľadávok a v akom rozsahu by vám poisťovne podľa zmluvných podmienok preplatili, a odpočítajte náklady na poistenie.

Rovnakú metódu aplikujte aj na očakávané tržby na najbližší rok – ponuky, ktoré vám poisťovne predložia, sa odvíjajú od očakávanej rizikovosti vašich odberateľov v budúcnosti t.j. zohľadňujú očakávaný vývoj v danom odvetví a krajine a rizikový profil jednotlivých odberateľov. Na základe historických štatistík vypočítajte očakávané náklady na nedobytné pohľadávky pri plánovanej úrovni tržieb a porovnajte ich s nákladmi na poistenie. Okrem poistného nezabudnite započítať aj spoluúčasť.

Pri výpočte percenta nedobytných pohľadávok môžete využiť ratingový model bonity odberateľov (ako ho používate), ktorý vám umožní presnejšie odhadnúť očakávané náklady na nedobytné pohľadávky pre jednotlivé rizikové kategórie odberateľov (viď článok Ukazovateľ celkovej bonity pohľadávok). Ak ratingový model nepoužívate, dajte si záležať pri vyhodnocovaní nedobytných pohľadávok - náklady na nedobytné pohľadávky a odberateľov rozdeľte logicky podľa krajín, odvetví alebo typov odberateľov, čím získate presnejšie informácie o rizikovosti jednotlivých predajných segmentov. 


Tento článok sa páči

2

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: