Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Zmena v zdaňovaní výnosov z dlhopisov

Novela zákona o dani z príjmov prináša zmeny v zdaňovaní výnosov z dlhopisov

Radi by sme vás informovali, že dňa 15. mája 2013 NR SR schválila novelu zákona o dani z príjmov (ďalej len novela), ktorá zavádza nové pravidlá zdaňovania výnosov z dlhopisov.

Podľa súčasne platnej legislatívy je výnos z dlhopisov vyplácaný fyzickým osobám alebo zahraničným právnickým osobám, okrem výnosov zo štátnych dlhopisov, predmetom zrážkovej dane (pokiaľ zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia tomuto nezabráni).

Novela zavádza jednotný prístup k zdaňovaniu výnosov zo štátnych, ako aj z ostatných druhov dlhopisov:

  • Výnos z dlhopisov vyplácaný slovenským daňovým rezidentom daňovému nerezidentovi (fyzickej alebo právnickej osobe) sa nebude považovať za príjem zo zdroja na Slovensku; daňoví nerezidenti nebudú mať povinnosť zdaňovať takýto príjem na Slovensku.
  • Výnos z dlhopisov vyplácaný fyzickým osobám (slovenským rezidentom alebo nerezidentom) alebo zahraničným právnickým osobám (nerezidentom) už nebude podliehať zrážkovej dani. Povinnosť  zrážať daň zostáva iba pre daňovníkov nezriadených na podnikanie a pre niektoré ďalšie inštitúcie, napr. Národnú banku Slovenska.

Podľa novely tak fyzické osoby (slovenskí daňoví rezidenti) budú mať povinnosť zdaňovať výnos z dlhopisov prostredníctvom podania daňového priznania (uplatnením 19 % alebo 25 % sadzby dane). Tento príjem môže byť aj predmetom odvodov na zdravotné poistenie (14 %) so zohľadnením maximálnych vymeriavacích základov.

Zdaňovanie výnosov z dlhopisov vyplácaných slovenským právnickým osobám zostáva bez zmeny. Výnos z dlhopisov platený zahraničným daňovníkom nebude predmetom zdanenia na Slovensku.

Nové pravidlá zdaňovania sa budú uplatňovať na výnosy (príjmy) z dlhopisov vyplatených, poukázaných alebo pripísaných v prospech daňovníka od 1. júla 2013, bez ohľadu na dátum nákupu dlhopisov, prípadne od dátumu ich emisie.

V prípade otázok k článku alebo k problematike zdaňovania výnosov z dlhopisov môžete kontaktovať autora článku na e-mailovej adrese ivana.sobolicova@sk.ey.com.  

Na spoločnosť Ernst & Young sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: