Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Zmena v zdaňovaní príjmov nerezidentov za poskytnuté služby účinná od 1.1.2015

Zdrojovosť a zdaniteľnosť príjmov nerezidentov za poskytnuté služby je podmienená ich poskytovaním na území Slovenskej republiky

Finančné riaditeľstvo vo svojej informácii z januára upozorňuje, že zmeny v oblasti medzinárodného zdaňovania vyplývajúce z októbrovej novely zákona o dani z príjmov („ZDP“) sa s účinnosťou od 1.1.2015 týkajú aj úpravy podmienok zdaniteľnosti a spôsobu zdaňovania príjmov daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou (nerezidentov) za poskytnuté služby (zmena § 16 ods. 1 písm. c) ZDP).

Podľa tohto ustanovenia je zdrojovosť a zdaniteľnosť príjmov nerezidentov za poskytnuté služby od 1.1.2015 podmienená ich poskytovaním na území Slovenskej republiky.

V dôsledku tejto zmeny sa tak znenie predmetného ustanovenia vracia na úpravu zákona platnú v období do 31.12.2013. Tým sa zužuje rozsah platieb, ktoré podiehajú 35 % zrážkovej dani.

Pojem „služba“ označuje celú škálu činností nevýrobného charakteru, vykonávaných daňovníkmi s obmedzenou daňovou povinnosťou na území Slovenskej republiky za účelom dosahovania zisku. Ide napr. o obchodné, technické alebo iné poradenstvo, riadiacu a sprostredkovateľskú činnosť, stavebné a montážne činnosti, prieskumné, opravárenské, údržbárske alebo iné podobné činnosti.

Zdroj príjmov nerezidenta zo služieb je na území SR len vtedy, ak tieto príjmy plynú nerezidentovi za služby poskytované na území SR, aj keď nie sú vykonávané prostredníctvom stálej prevádzkarne. Ak však služby nie sú poskytované na území SR, príjmy plynúce nerezidentovi za tieto služby nie sú na území SR zdaniteľné.

S účinnosťou od 1.1.2015 sa mení aj spôsob zdaňovania zdaniteľných príjmov nerezidenta za poskytnuté služby na území SR, vyplatených v období po 31. decembri 2014. Daň z takýchto príjmov sa vyberá zrážkou prostredníctvom platiteľa dane podľa § 43 ZDP (rovnako ako v období do 31.12.2013, v roku 2014 podliehali tieto príjmy zabezpečeniu dane). Daňová povinnosť tohto daňovníka sa považuje za splnenú riadnym vykonaním zrážky dane.

Finančné riaditeľstvo upozorňuje, že v prípade zmluvných štátov môže byť zdaniteľnosť príjmov nerezidentov z poskytnutých služieb upravená medzinárodnou zmluvou (zoznam zmluvných štátov možno nájsť tu).

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: