Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Zdanenie príjmu fyzickej osoby, ktorého zdrojom je zníženie základného imania

Finančné riaditeľstvo vydalo metodický pokyn k posudzovaniu zdanenia príjmu fyzickej osoby v prípade zníženia základného imania

Zníženie základného imania, prípadne zvýšenie základného imania, ktoré predchádza zníženiu základného imania, ako aj zdroje, prostredníctvom ktorých je základné imanie tvorené, zvyšované, má dopad na zdanenie príjmu fyzickej osoby. Na riešenie problematiky zdanenia takéhoto príjmu je zameraný práve tento metodický pokyn, ktorý poukazuje na možné situácie posudzovania zdanenia príjmu fyzickej osoby v prípade zníženia základného imania a bližšie rozoberá tieto oblasti:

Spôsob tvorby a zvýšenie základného imania v Obchodnom zákonníku

Podľa Obchodného zákonníka má povinnosť tvorby základného imania spoločnosť s ručením obmedzeným a akciová spoločnosť. Pri spoločnosti s ručením obmedzeným je základné imanie možné zvýšiť novými vkladmi alebo z vlastných zdrojov spoločnosti. Pri akciovej spoločnosti sa základné imanie zvyšuje upísaním nových akcií, podmieneným zvýšením, z majetku spoločnosti, kombinovaným zvýšením a predstavenstvom.

Úprava zníženia základného imania v Obchodnom zákonníku

Pri spoločnosti s ručením obmedzeným sa základné imanie znižuje znížením menovitej hodnoty vkladu každého spoločníka v pomere jeho doterajšieho vkladu. Pri akciovej spoločnosti sa základné imanie zníži znížením menovitej hodnoty emitovaných akcií alebo znížením počtu emitovaných akcií. V oboch spoločnostiach musí byť definované, či budú zdroje získané znížením základného imania rozdelené medzi spoločníkov, resp. akcionárov.

Vplyv tvorby a zvýšenia základného imania na zdanenie príjmu fyzickej osoby zo zníženia základného imania

Vyplatením zdrojov, ktoré spoločnosť získala zo zníženia základného imania, vzniká spoločníkom aj akcionárom príjem, ktorý nie je v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov („ZDP“) osobitne upravený. Na základe tejto skutočnosti je preto potrebné pri zdanení takéhoto príjmu pristupovať ku každej situácii osobitne a preskúmať všetky kroky tvorby, zvýšenia základného imania, ktoré predchádzalo jeho zníženiu, zdanenie zdrojov, z ktorých bolo základné imania tvorené, resp. zvyšované. Rovnako dôležité je preskúmať, akým vkladom bolo zvýšené základné imanie, t. j. či peňažným, nepeňažným alebo z nerozdeleného zisku minulých rokov. Na zdaniteľnosť príjmu má vplyv aj skutočnosť, či príjem vyplatený fyzickej osobe vznikol zo zníženia základného imania, ktoré bolo najskôr zvyšované alebo ktoré zvyšované nebolo.

  • Zníženie základného imania, ktoré nebolo predtým zvyšované: pri výplate finančných prostriedkov fyzickej osobe po znížení základného imania, ktoré nebolo predtým zvyšované, nedochádza k nakladaniu s majetkom fyzickej osoby, ktorého dôsledkom by bol akýkoľvek prírastok majetku, výnos atď., a preto takýto príjem nie je predmetom dane podľa ZDP. Príjmom, ktorý je predmetom dane, bude až príjem z prevodu cenných papierov alebo z prevodu účasti (podielu) na spoločnosti s ručením obmedzeným, a to v prípade, že pôjde o zdaniteľný príjem, t. j. ak takýto príjem nebude oslobodený od dane podľa ZDP.
  • Zníženie základného imania, ktoré bolo predtým zvyšované: ak pôvodným zvýšením základného imania pribudol majetok spoločnosti z nezdanených zdrojov, ktoré boli v období zvýšenia základného imania predmetom dane a neboli oslobodené, zdanenie týchto zdrojov sa posúva do zdaňovacieho obdobia, v ktorom bola vyplatená suma zníženia základného imania, ktoré bolo predtým zvýšené z takýchto nezdanených zdrojov.

Metodický pokyn zároveň poskytuje príklady na konkrétnych situáciách vzniknutých v praxi. Vzhľadom na zložitosť tejto problematiky nie je možné zachytiť všetky možné situácie.

V prípade otázok môžete kontaktovať autorku článku na kkalafut@deloitteCE.com.

Na spoločnosť Deloitte sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: