Stratégia & Financovanie | Podnikanie

Výroba v Číne sa pre český Koh-i-noor stáva nerentabilnou

Mzdy čínskych pracovníkov sa blížia k mzdám v Bulharsku, doprava však ázijskú produkciu predražuje

Z tovární českej spoločnosti Koh-i-noor vyjde ročne viac ako 250 miliónov ceruziek, pasteliek a ďalších písacích potrieb. Ceruzky chrlia továrne v Česku, Rusku, Bulharsku aj v Číne. Práve čínska výroba sa ale podľa majiteľa holdingu Koh-i-noor Vlastislava Břízu začína výrazne predražovať a firma preto zvažuje, že tam produkciu v priebehu niekoľkých rokov ukončí. Informuje o tom dnes na svojej internetovej stránke český denník E15.

"Pre výrobu lacného sortimentu potrebujeme čo najlacnejšiu pracovnú silu a mzdy v Číne začínajú výrazne rásť," zdôvodňuje Bříza plánovaný odchod.

V bulharskom závode Hemus zarábajú robotníci v prepočte 5 500 až 6 000 korún (200 - 218 eura) mesačne. V Číne sa mzda šplhá k 5 000 Kč, ale výrobu výrazne predražuje doprava. Drevo na ceruzky sa dováža do Číny zo Severnej Ameriky a hotové písacie potreby putujú loďami do Hamburgu. Z obchodného hľadiska ale firma Koh-i-noor ázijské trhy rozhodne neopúšťa, upozorňuje Bříza.

Podnikanie firmy Koh-i-noor môže výrazne ovplyvniť aj prebiehajúca rusko-ukrajinská kríza. Ak by Rusko zakázalo dovoz českých výrobkov, prepustil by holding len v Českých Budějoviciach 120 až 150 ľudí. V Rusku spoločnosť nakupuje aj polovicu dreva potrebného na výrobu ceruziek či štetcov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: