Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Usmernenie FR SR k výpredaju alkoholu so starou kontrolnou známkou

Finančné riaditeľstvo upresňuje, ako majú podnikatelia postupovať, ak majú v predajniach alebo na skladoch ten istý sortiment so starou aj novou kontrolnou známkou

Podľa § 73 ods. 21 zákona č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov („zákon“) môže držiteľ povolenia na predaj spotrebiteľského balenia liehu v daňovom voľnom obehu alebo osoba, ktorej colný úrad vydal oprávnenie na distribúciu spotrebiteľského balenia liehu v daňovom voľnom obehu, predávať spotrebiteľské balenie liehu označené kontrolnou známkou podľa § 51 zákona účinnom od 1. októbra 2014 (ďalej len „nová kontrolná známka“) až po vypredaní rovnakého sortimentu spotrebiteľského balenia liehu označeného kontrolnou známkou vyhotovenou podľa § 10 ods. 11 zákona č. 105/2004 Z. z. o spotrebnej dani z liehu účinného do 31. decembra 2014 (ďalej len „stará kontrolná známka“).

Uvedené ustanovenie sa má v praxi uplatňovať nasledovne:

1.  Prípady, ak má daňový subjekt niekoľko prevádzkarní / skladovacích priestorov

Ak daňový subjekt prevádzkuje niekoľko prevádzkarní, resp. niekoľko skladovacích priestorov, je potrebné uplatňovať ustanovenie § 73 ods. 21 jednotlivo za každú prevádzkareň (skladovací priestor) osobitne.

To znamená, že ak v jednej z niekoľkých prevádzkarní sa predajú všetky balenia liehu označené starou kontrolnou známkou, a v ostatných prevádzkarniach zostali ešte takéto balenia rovnakého sortimentu nepredané, táto prevádzkareň sa bude posudzovať samostatne, nezávisle od stavu zásob označených starou kontrolnou známkou v ostatných prevádzkarniach toho istého daňového subjektu. Podmienka ustanovená v § 73 ods. 21 zákona bude na tejto prevádzkarni splnená a predaj tovaru označeného novou kontrolnou známkou v tejto prevádzkarni bude v súlade so zákonom.

2.  Predaj na prevádzkarni konečnému spotrebiteľovi

Pri predaji spotrebiteľských balení liehu označených starou kontrolnou známkou konečnému spotrebiteľovi je potrebné v súlade s § 73 ods. 21 ponúkať na predaj na predajnom mieste najprv spotrebiteľské balenie liehu označené starou kontrolnou známkou, to však nevylučuje možnosť, aby sa na tej istej prevádzkarni nachádzali v skladových priestoroch spotrebiteľské balenia liehu rovnakého sortimentu označené novou kontrolnou známkou.

Ponúkať na predaj v prevádzkarni konečnému spotrebiteľovi alkohol rovnakého sortimentu označený starou a zároveň aj novou kontrolnou známkou je možné za splnenia podmienky, že v skladových priestoroch prevádzkarne sa už nenachádzajú žiadne spotrebiteľské balenia označené starou kontrolnou známkou, t. j. všetok tovar rovnakého sortimentu označený starou kontrolnou známkou je ponúkaný na predaj konečnému spotrebiteľovi. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: