Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane

Metodický pokyn FR SR vysvetľuje uplatňovanie rôznych foriem nezdaniteľnej časti základu dane fyzických osôb podľa § 11 zákona o dani z príjmov

Metodický pokyn Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky k uplatňovaniu nezdaniteľnej časti základu dane (NČZD) sa zaoberá § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ZDP). Cieľom tohto pokynu je zabezpečiť jednotný postup pri uplatňovaní nezdaniteľných častí základu dane podľa ZDP.

NČZD predstavuje sumu, o ktorú si fyzická osoba znižuje základ dane, ktorý tvoria príjmy zo závislej činnosti, príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Môže ísť o niekoľko foriem:

  • NČZD na daňovníka,
  • NČZD na manželku (manžela),
  • NČZD, ktorou sú preukázateľne zaplatené dobrovoľné príspevky na starobné dôchodkové sporenie,
  • NČZD, ktorou sú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka

NČZD na daňovníka predstavuje 19,2-násobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Podmienkou pre uplatnenie NČZD na daňovníka je dosiahnutie základu dane, ktorý sa rovná alebo je nižší ako 100-násobok sumy životného minima. V prípade, že základ dane presiahne 100-násobok platného životného minima, suma NČZD bude predstavovať rozdiel 44,2-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane. Daňovník si NČZD môže uplatňovať počas zdaňovacieho obdobia u zamestnávateľa, v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo prostredníctvom daňového priznania.

Výnimkou pre uplatnenie si NČZD na daňovníka je daňovník, ktorý je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku, alebo mu bol priznaný takýto dôchodok spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia. Ak suma dôchodku nepresiahne NČZD na daňovníka, suma NČZD bude predstavovať rozdiel sumy NČZD a vyplatenej sumy dôchodku. Daňovník je v tomto prípade povinný preukázať nárok na NČZD na výzvu správcu dane, ktorý ho môže vyzvať na základe podaného daňového priznania, v ktorom daňovník uviedol úhrnnú sumu dôchodku za celé zdaňovacie obdobie.

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela)

Podmienkou pre uplatnenie NČZD na manželku (manžela) u daňovníka je základ dane rovnajúci sa alebo nižší ako 176,8-násobok platného životného minima za podmienky že manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a počas zdaňovacieho obdobia nemá príjem. V tomto prípade suma NČZD predstavuje 19,2-násobok platného životného minima. Podobne ako pri NČZD na daňovníka (poberateľa dôchodku), ak príjem manželky (manžela), znížený o zaplatené poistné a príspevky nepresiahne 19,2-násobok platného životného minima, suma NČZD je rozdiel medzi 19,2-násobkom životného minima a príjmom manželky (manžela).

Ak daňovník dosiahne základ dane prevyšujúci 176,8- násobok životného minima, suma NČZD je suma zodpovedajúca rozdielu 63,4-násobku životného minima a jednej štvrtiny základu dane daňovníka. Podobne ako vo vyššie spomínanom prípade , ak manželka (manžel) má vlastný príjem, suma NČZD sa zníži o tento príjem.

V oboch prípadoch platí, že okrem podmienky spolužitia manželov v domácnosti musí byť zároveň splnená aspoň jedna z týchto podmienok:

  • manželka (manžel) sa starala o vyživované maloleté dieťa do troch rokov, v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu do šiestich rokov, alebo do šiestich rokov, pokiaľ je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov,
  • manželka (manžel) poberala peňažný príspevok na opatrovanie,
  • manželka (manžel) bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
  • manželka (manžel) sa považuje za občana so zdravotným postihnutím,
  • manželka (manžel) sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím.

Príjmom manželky (manžela) sa rozumie súhrn všetkých príjmov dosiahnutých v príslušnom zdaňovacom období vrátane príjmov, ktoré nie sú predmetom dane, alebo príjmov oslobodených od dane okrem príjmov, ako napr. zamestnanecká prémia, daňový bonus, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štipendium poskytované študentovi sústavne sa pripravujúcemu na budúce povolanie, štátne sociálne dávky (príspevok pri narodení dieťaťa, rodičovský príspevok, príspevok na pohreb, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa, vianočný príspevok, príplatok k dôchodku).

NČZD na manželku (manžela) si môže daňovník uplatniť prostredníctvom ročného zúčtovania na konci zdaňovacieho obdobia alebo v daňovom priznaní. V prípade ročného zúčtovania je podmienkou preukázateľnosť nároku na uplatnenie NČZD na manželku (manžela), a to predložením sobášneho listu, resp. iného preukázateľného dokladu o splnení ustanovených podmienok (rodný list dieťaťa, posudok o dlhodobo nepriaznivom stave dieťaťa ...) a čestného vyhlásenia o výške vlastného príjmu manželky (manžela). Pokiaľ ide o uplatnenie si NČZD na manželku (manžela) prostredníctvom daňového priznania, doklad preukazujúci nárok na uplatnenie NČZD nie je povinný, správca dane ale môže vyzvať daňovníka na dodatočné preukázanie.

Nezdaniteľná časť základu dane, ktorou sú preukázateľné zaplatené dobrovoľné príspevky na starobné dôchodkové sporenie

S účinnosťou od 1. januára 2013 do 31. decembra 2016 si môže daňovník uplatniť NČZD na preukázateľne zaplatené dobrovoľné príspevky na starobné dôchodkové sporenie, a to do výšky 2 % zo základu dane za podmienky, že táto suma nepresiahne 60-násobok priemernej mesačnej mzdy za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa zisťuje základ dane. NČZD si daňovník môže uplatniť prostredníctvom ročného zúčtovania alebo podaním daňového priznania. Pokiaľ za zamestnanca odvádza dobrovoľný príspevok zamestnávateľ, nie je nutné zamestnávateľovi preukazovať nárok na uplatnenie NČZD. Ak daňovník podáva daňové priznanie, nie je podmienkou zdokladovanie zaplatených dobrovoľných príspevkov. Správca dane ale môže vyzvať daňovníka o dodatočné doloženie dokladu, ktorým môže byť napr. výpis z osobného účtu sporiteľa vystavený oprávneným subjektom.

Nezdaniteľná časť základu dane, ktorou sú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie

Suma predstavujúca NČZD, ktorú si daňovník môže uplatniť na základe preukázateľných zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie v zdaňovacom období, je maximálne 180 EUR za rok. Nárok na uplatnenie NČZD je podmienený splnením týchto podmienok:

  • príspevky na DDS boli daňovníkom zaplatené na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej po 31. decembri 2013 alebo na základe zmeny účastníckej zmluvy, ktorej súčasťou je zrušenie dávkového plánu,
  • daňovník nemá uzatvorenú inú účastnícku zmluvu podľa zákona o DDS, ktorá nespĺňa podmienky uvedené v § 11 ods. 12 písm. a) ZDP.

NČZD si daňovník môže uplatniť na konci zdaňovacieho obdobia prostredníctvom ročného zúčtovania alebo podaním daňového priznania.

Ak si daňovník uplatňuje NČZD prostredníctvom ročného zúčtovania, je povinný doložiť zamestnávateľovi doklad preukazujúci oprávnenosť nároku na uplatnenie, napríklad výpisom z osobného účtu vystaveným DDS. V prípade, že príspevok na DDS odvádza za zamestnanca zamestnávateľ, zamestnanec po preukázaní splnených ustanovených podmienok nemá povinnosť každoročne preukazovať nárok na uplatnenie NČZD.

Povinnosť zdokladovania nároku na uplatnenie NČZD nemá daňovník ani v prípade, ak podáva daňové priznanie, správca dane však môže vyzvať daňovníka na dodatočné doloženie dokladu.

Možno skonštatovať, že takmer pri všetkých formách NČZD má nárok na uplatnenie NČZD aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území SR v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov plynúcich zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí. Pri NČZD na daňovníka nie je obmedzenie príjmov plynúcich zo zdrojov na území SR.

Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky zároveň v prílohe tohto metodického pokynu poskytuje prílohu s prehľadom NČZD a súm potrebných na ich výpočet za zdaňovacie obdobie 2011 – 2015.

V prípade otázok môžete kontaktovať autorku článku na vmortanikova@deloitteCE.com.

Na spoločnosť Deloitte sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: