Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 7/2014

SEPS chce investovať vyše 600 mil. EUR do infraštruktúry, Korbačka kúpil Euroveu, nová logistická hala v Devínskej Novej Vsi. Výber z júlového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

Oerlikon plánuje nový závod na povrchovú úpravu v Kechneci

Oerlikon Balzers Coating z Lichtenštajnska chce investovať 25 mil. € do nového závodu na povrchovú úpravu strojárenských výrobkov pre automobilový priemysel s využitím plazmy v Kechneci pri Košiciach. Investícia má vytvoriť 150 nových pracovných miest. Začiatok výroby je naplánovaný na tretí štvrťrok roku 2015. Najväčším akcionárom skupiny Oerlikon so 45% akcií je ruský miliardár Viktor Vekselberg. (Pravda/10)

SEPS s investičným rozpočtom 618 mil. € na najbližších 10 rokov

Štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) plánuje počas najbližších 10 rokov preinvestovať 618 mil. €. Investície sú určené na výstavbu a rekonštrukciu elektrických vedení na Slovensku, ako aj na budovanie nových medzinárodných prepojení. (venergetike.sk)

Enel rieši dostavbu Mochoviec a predaj SE

Taliansky Enel odhaduje, že náklady na dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce dosiahnu 4,6 mld €, tvrdia zdroje denníka SME. Dostavba začínala s rozpočtom 2,8 mld €, neskôr sa zvýšil na 3,8 mld €. Štát sa na financovaní podieľa tým, že od privatizácie Slovenských elektrární podnik nevypláca dividendy.

Exminister hospodárstva Tomáš Malatinský vyjadril obavy o schopnosť talianskej firmy dostavať Mochovce. Tiež hovoril o tom, že Enel si cez dostavbu odlieva peniaze domov do Talianska.

Enel chce napriek nedokončenej elektrárni svoj 66% podiel v SE predať. Predraženie dostavby znižuje cenu podielu aj okruh možných záujemcov. (SME/1)

Vedenie spoločnosti Enel odsúhlasilo predaj Slovenských elektrární (SE), ako aj aktív v Rumunsku. Enel o tom informoval vo štvrtok s tým, že predaj týchto aktív by mal priniesť 4,4 mld €. Enelu budú pri predaji 66% podielu v SE radiť banky Deutsche Bank a BNP Paribas. (etrend.sk)

O 66% podiel talianskeho Enelu v Slovenských elektrárňach sa zaujíma aj čínska Shanghai Electric Group, píše rakúsky denník der Standard. Ten sa venuje výrobe komponentov pre energetické spoločnosti.

Medzi záujemcov podľa médií patria aj české firmy ČEZ a EPH, ruský Rosatom a Electricité de France. (biztweet.eu)

Predaj 49% akcií Slovak Telekomu oficiálne odštartoval.

Zástupcovia FNM a Ministerstva hospodárstva podpísali zmluvu s investičnými bankami Citigroup a J.P. Morgan, ktoré budú pri transakcii radiť. Predaj bude realizovaný cez kapitálový trh prostredníctvom IPO, pričom alternatívou je priamy predaj. O forme predaja rozhodne najvyššia cena. V prípade predaja podielu cez burzu poradcovia získajú 2,2% z výnosu pre štát. Ak sa Deutsche Telekom rozhodne využiť svoje predkupné právo, dostanú 1,15% z kúpnej ceny. V prípade predaja inému záujemcovi získajú 1% z ceny. (HN/1)

Asseco odchádza zo spoločnosti Slovanet

Telekomunikačný provider Slovanet zmení majiteľa. Z firmy, ktorá poskytuje telekomunikačné služby, internet, ale aj televíziu, odchádza medzinárodná skupina Asseco. Svojich 51% predáva za 11 mil. € spoločnosti Snet, za ktorou sú spolumajitelia a niekdajší zakladatelia firmy.

Firma sa tak približne po ôsmich rokoch dostala späť do čisto slovenského vlastníctva. Spoločnosti sa v posledných rokoch darilo každý rok rásť. Firma vlani dosiahla historicky najvyššie tržby 35 mil. €. (HN/6)

Priemyselné investície vytvoria v Považskej Bystrici 600 pracovných miest

Niekoľko existujúcich firiem v Považskej Bystrici vytvorí v priebehu dvoch rokov 600 nových pracovných miest, informoval primátor mesta Karol Janas. Spoločnosti IMC (vyrába linky pre priemysel) a Rademaker (stroje na prípravu potravín) v súčasnosti v miestnom priemyselnom parku pristavujú novú halu s plochou 4.000 m2 a veľkú investíciu pripravuje aj spoločnosť Desma (vstrekovacie stroje pre automobilový priemysel). (Pravda/10)

Európska komisia posudzuje kontroverzný stimul pre Duslo Šaľa

Ministerstvo hospodárstva (MH) koncom júna schválilo investičný stimul 58,6 mil. € pre 310 mil. € investíciu spoločnosti Duslo Šaľa (vlastní ho Agrofert Andreja Babiša) do výroby amoniaku. Ak stimul odobrí Európska komisia, ktorá ho už posudzuje, môže ho začať Duslo čerpať. O stimule nemusela rokovať vláda. Vládny Smer totiž nedávno prijal zákon, že o stimuloch pre investície nad 200 mil. € rozhoduje iba MH (argumentoval ochranou spotrebiteľov) a nie vláda, ktorá schvaľuje stimuly pre menšie investície. Duslo podalo žiadosť o stimul päť dní po tom, ako táto zmena podmienok vstúpila v platnosť. Odmieta, že by zákon bol prijatý špeciálne pre jeho investíciu. Premiér Robert Fico ešte minulý týždeň pre médiá povedal, že o stimule bude rokovať vláda. (SME171/1)

Duslo, ktoré zamestnáva 2 050 ľudí, tvrdilo, že bez investície do výroby amoniaku prepustí 800 z nich. To bol aj dôvod pre investíciu a stimul. Medzi 13 podmienkami pre stimul ale nie je ani jedna, ktorá hovorí o zachovaní zamestnanosti. Takáto podmienka bola pri každom z 20 náhodne vybraných stimuloch, ktoré si vybral týždenník Trend. Schválený stimul tiež ponecháva Duslu voľnosť čerpať daňové úľavy počas 10 rokov – môže ich vyčerpať aj skôr. (etrend.sk)

Svet zdravia chce postaviť novú nemocnicu v Michalovciach

Spoločnosť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje sieť regionálnych nemocníc, predstavila projekt novej nemocnice v Michalovciach za 34 mil. €. Nemocnicu chce postaviť skupina Penta, vlastník Sveta zdravia, do konca roku 2017. V novej nemocnici bude 19% vlastniť samospráva a mesto Michalovce 1% (poskytnú pozemky). Zvyšok bude vlastniť Svet zdravia. (etrend.sk)

Svet zdravia vlani dosiahol čistý zisk 0,2 mil. €, keď ešte rok predtým skončil v strate 0,5 mil. €. (sme.sk)

In Time spúšťa na Slovensku poštomaty pre e-shopy

Česká doručovacia služba In Time otvorila na Slovensku prvých 50 poštomatov. Tie umožňujú klientom internetových obchodov vybrať si nákup. V Čechách poštomaty využíva 15% klientov e-shopov. (biztweet.eu)

Vydavateľstvo Spoločnosť 7 Plus pripravuje fúziu s Centrum Holdings

Spoločnosť 7 Plus kúpila internetovú firmu, pod ktorú spadajú portály atlas.sk a centrum.sk, vlani v máji od amerického investičného fondu Warburg Pincus. Medzi zamestnancami vydavateľstva sa tento týždeň šírili fámy, že firmu kupuje skupina Agrofert podnikateľa Andreja Babiša. Ten však informáciu označil za nezmysel.

Spoločnosť 7 Plus dosiahla v roku 2013 tržby 26,4 mil. € (medziročne -2,1%) a čistý zisk 0,9 mil. € (-35%). Najväčšie vydavateľstvo na Slovensku je Ringier Axel Springer s vlaňajšími tržbami 29,8 mil. € (-8,9%) a čistým ziskom 4,3 mil. € (-26%). Trojkou bol Petit Press s tržbami 24,9 mil. € (-6,4%) a čistým ziskom 0,5 mil. € (+1%). (Pravda/3)

Korbačka kúpil Euroveu v jednej z najväčších realitných transakcií na Slovensku

Peter Korbačka, vlastník 9,9% v J&T Private Equity Group a menej ako 20% v J&T Real Estate, nedávno kúpil bratislavské obchodné centrum Eurovea. Kúpil ho ako strategický investor, t.j. neplánuje ho za pár rokov predať. Centrum kúpila jeho firma Trenesma so sídlom na Cypre od írskeho developera Ballymore Properties. Cenu nezverejnili, podľa Korbačku ide historicky o jednu z najväčších realitných transakcií na Slovensku. (HN/1)

V Devínskej Novej Vsi stojí nová logistická hala

Developer Presskam postavil v Devínskej Novej Vsi novú logistickú halu s plochou 5.200 m2. Postavil ju špekulatívne a teraz sa snaží nájsť nájomcov. Budúci rok je v pláne aj druhá etapa, na výstavbu je pripravených 40.000 m2 skladov.

Neobsadenosť logistických priestorov je na Slovensku na mimoriadne nízkej úrovni okolo 4%. (etrend.sk)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: