Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 7/2013

Na Slovensku vzniká nový strojárenský holding, zakladatelia NAY odkupujú späť podiel vo firme od Enterprise Investors, a Slovensko má investovať do filmovej produkcie. Výber z júlového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

Akebono chce v Trenčíne vybudovať výrobný závod pre automobilový priemysel

Trenčianski mestskí poslanci odsúhlasili kúpu pozemkov od Slovenského pozemkového fondu pre japonského dodávateľa pre automobilky Akebono Brake Industry. Trenčín pozemky vykúpi za 26 €/m2, investorovi ich predá za 23 €. Japonci chcú vybudovať nový závod za 20 – 30 mil. € a postupne zamestnať 350 ľudí. (Pravda/4)

Viamo má byť ziskové do troch rokov

Firmu Viamo, ktorá s bankami rozbehla posielanie peňazí zadaním telefónneho čísla, sumou 2 mil. € zafinancoval IT manažér Marián Marek (zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti PosAm) a riadi ju jeho syn Adam Marek. Do projektu sa najskôr zapojila VÚB banka, neskôr sa pridala aj Tatra banka. Projekt doteraz neoslovil najväčšiu banku Slovenskú sporiteľňu. Tá momentálne pripravuje vlastné riešenie platieb na telefónne číslo bez účasti tretej strany.

Viamo by si na seba podľa plánu mohla začať zarábať do troch rokov. Svoje riešenie chce presadiť aj v ďalších krajinách. (Forbes/16)

Vláda rokuje s DT o predaji podielu v Slovak Telekome

Vláda už začala rokovať so spoločnosťou Deutsche Telekom o predaji svojho 49% podielu v Slovak Telekome (DT vlastní zvyšných 51% a má predkupné právo na štátny podiel). Premiér Robert Fico sa údajne stretol so šéfom nemeckej firmy Renem Obermannom. Rokovania majú pokračovať na jeseň.

Vláda chce podiel v ST predať, aby získala peniaze na vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní. Výnos z predaja je otázny. (HN/1)

Vláda znižuje hodnotu Slovenských elektrární

Taliansky Enel zvažuje predaj svojho 66% podielu v Slovenských elektrárňach a podľa zdrojov týždenníka Trend si ho cení na 5 mld €. Ruský Rosatom údaje za podiel ponúkol 2,4 mld €. Enel aj Rosatom odmietli tieto špekulácie komentovať. Vláda hodnotu podielu znižuje tlakom na ceny elektriny. (etrend.sk)

Vláda tiež predĺžila termín na rokovania s ruskou firmou Rosatom o jej možnom vstupe do výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský má vláde výsledky z rokovaní predstaviť koncom októbra. Projekt chce opustiť český ČEZ a má ho nahradiť práve Rosatom. Ten od vlády očakáva dlhodobo garantovanú výkupnú cenu elektriny vyrobenej v novej elektrárni. (HN/6)

Slavia Capital, Istrokapitál a Sitno Holding vytvoria strojársky holding

Finančné skupiny Slavia Capital a Istrokapital a podniky Sitno Holdingu podnikateľa Ľudovíta Černáka zlúčili svoje strojárenské podniky do nového holdingu Incos Group. Jeho súčasťou by mali byť firmy Trens SK (výroba obrábacích strojov), Way Industries (nakladače), Elka (radiátory), PPS Vehicles (obranné vozidlá), Stredoslovenské strojárne Sitno (časti strojov), Chemstroj (rôzne zariadenia) a Tatralift (vleky). Černák v novom holdingu už nemá majetkový podiel.

Firmy nového holdingu vlani vykázali stratu 29,5 mil. €. Tento rok plánujú zisk 1 mil. € pri tržbách 79 mil. €. Ich cieľom je preniknúť na rusky hovoriace trhy, do Ázie a západnej Európy. (etrend.sk)

Podnikateľ Ľudovít Černák si zo svojich strojárenských firiem nechal iba Vývoj Martin. Ten sa venuje vývoju a malosériovej výrobe špeciálnych zariadení s dôrazom na obranný priemysel. Zo 100 zamestnancov sú 40 inžinieri. Hľadá oblasti, kde by podnik uplatnil svoje kapacity. Rozrobené má dve akvizície vývojových firiem v ČR a Rusku. (etrend.sk)

Štát hľadá investorov do prevádzok aj pre samotné ŽS Cargo

Vláda schválila plán vyčleniť z nákladného železničného prepravcu ŽS Cargo tri firmy (na správu a opravy železničných vagónov a na správu prekladísk) a hľadať pre nich strategických investorov. Minister dopravy Ján Počiatek dokonca uviedol, že bude „hľadať poradcu aj pre výber strategického partnera pre samotné ŽS Cargo". Termín neupresnil.

Vláda tiež schválila, že štát vráti Cargu 74 mil. €, ktoré zaplatil za využívanie koľajníc v roku 2010. Zároveň mu dočasne na roky 2014 – 16 zníži poplatok za koľajnice o 67,5 mil. €. Cieľom je znížiť dlh podniku zo súčasných vyše 500 mil. €. (Pravda/10)

Nové investície do filmovej produkcie na Slovensku

Ministerstvo kultúry chce na Slovensko pritiahnuť veľké filmové produkcie. Ak filmári na Slovensku minú viac ako 2 mil. €, štát im má preplatiť 20% nákladov. Podpora má smerovať najmä na filmy o Slovensku.

V bratislavských Jarovciach chce do roku 2016 firma Solar Enterprise postaviť nové filmové štúdiá za 60 mil. €. Jej majiteľ Marek Veselický hovorí, že s ministerstvom kultúry o podpore pre filmárov komunikovali už od minulého roku. (SME/1)

Slovenské cukrovary investujú do rozširovania kapacít

Cukrovary na Slovensku reagujú na plánované otvorenie trhu s cukrom v EÚ (zrušenie výrobných aj dovozných kvót pre jednotlivé krajiny) expanziou. Slovenské cukrovary (SC) vo vlastníctve rakúskej firmy Agrana chcú do roku 2018 za 12-13 mil. € rozšíriť kapacity cukrovaru v Seredi z terajších 550.000 na 750.000 ton repy ročne.

Považský cukor vo vlastníctve nemeckej firmy Nordzucker chce vo svojom cukrovare v Trenčianskej Teplej investovať 15 mil. €. Slovensko sa už vlani stalo obchodnou centrálou Nordzuckeru pre strednú Európu.

Ročná výroba cukru na Slovensku by po investíciách mohla stúpnuť na 200.000 ton. V doteraz rekordnom roku 2005 bola výroba 260.000 ton, potom kvóty EÚ obmedzili výrobu na iba 100.000 ton v roku 2008. (etrend.sk)

Enterprise Investors predáva svoj podiel v NAY pôvodným zakladateľom firmy

Zakladatelia najväčšieho predajcu elektroniky na Slovensku NAY Peter Zálešák a Ján Tomáš po ôsmich rokoch kupujú späť 47,7% podiel NAY od spoločnosti Enterprise Investors (EI). Tá v NAY pôsobila ako finančný investor. EI kúpila podiel za 17,5 mil. €. Cenu, za ktorú podiel pôvodní majitelia aktuálne kúpili späť, nezverejnili. Zálešák a Tomáš firmu zakladali pred 21 rokmi. Sieť predajní zamestnáva viac ako 900 ľudí.

NAY tento rok otvoril dve nové predajne a na predaj na internete zaznamenáva trojciferný rast. Spoločnosť chce pokračovať v snahách expandovať na zahraničné trhy. Nevylučuje pritom, že pre expanziu bude hľadať nových partnerov či investorov. (Forbes/18)

Vláda súrne potrebuje investora do vojenských opravárenských podnikov v Trenčíne

Vládny Smer, známy odporom k privatizácii, ide zveriť dva štátne podniky, ktoré sa starajú o údržbu lietadiel, nákladných áut či obrnených transportérov, súkromným firmám. Oba podniky z Trenčína, Vojenský opravárenský podnik a Letecké opravovne, majú väčšinu zákaziek od štátu. Ten ale nemá peniaze na ďalšie objednávky. Súkromní partneri majú zachrániť 669 pracovných miest v podnikoch. Štátu majú platiť nájom.

VOP Trenčín vlani utrpel stratu 1,6 mil. € pri tržbách 15,4 mil. €. LO vlani vykázali zisk 0,4 mil. € pri tržbách 15 mil. €. (SME/7)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: