Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 1/2015

Raiffeisen predáva banku Zuno, Senoble zvolenskú mliekareň, Hoffmann mal údajne ovládnuť strojársku skupinu Sitno. Výber z januárového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

Raiffeisen predáva banku Zuno

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International, ktorá čelí vysokým stratám v Rusku, na Ukrajine a Maďarsku, pred pár dňami začala predaj svojej internetovej banky Zuno, ktorá je aktívna v ČR a na Slovensku. Záujemcovia sa majú hlásiť do polovice februára, potom budú môcť vykonať due diligence.

V Česku aj na Slovensku Zuno získalo 250.000 klientov (na Slovensku 140.000), ale len časť z nich využíva Zuno ako svoju hlavnú banku. V roku 2013 vykázalo Zuno stratu 35 mil. €, medziročne o 65 mil. € nižšiu. Okrem vkladov ponúkala aj spotrebné úvery, ale nie hypotéky. (etrend.sk)

Volkswagen BA investuje pol miliardy eur

Bratislavský závod automobilky Volkswagen plánuje investíciu 500 mil. € do modernizácie existujúcej haly, v ktorej zvára karosérie áut. Začiatok prestavby zvarovne je plánovaný na apríl 2015, ukončenie na december 2016. Pribudnúť má niekoľko desiatok pracovných miest.

Ďalšie 3 mil. € chce závod investovať do vybudovania diagnostického centra na kontrolu vyrobených áut. To má byť hotové ešte tento rok. (HN/4)

Matador s novými zákazkami

Najväčším tohtoročným projektom dodávateľa pre automobilky Matador bude nábeh dodávok pre Audi Q7, ktorý vyrába bratislavský závod Volkswagenu, uviedol Štefan Rosina, šéf a spolumajiteľ Matadoru. Závod Matadoru vo Vrábľoch do projektu, ktorý má trvať do roku 2020, investoval 35 mil. €. Ďalší závod Matadoru v Liberci (ČR), pôvodne postavený pre dodávky pre Škodu Rapid, teraz už pracuje aj na ďalších projektoch. Tretí závod má Matador v Nižnom Novgorode (Rusko). Napriek sankciám EÚ ho Matador nechce zavrieť, ale ďalej rozvíjať. „Máme záujem o spoluprácu s Avtovazom v Togliatti,“ uviedol Rosina s tým, že cieľom ruskej vlády je vyrábať tam lacné auto. Závod chce rozvíjať v spolupráci s ruskými firmami. (hnonline.sk)

Hoffmann mal údajne ovládnuť strojársku skupinu Sitno

Finančné skupiny Istrokapital a Slavia Capital a podnikateľ Ľudovít Černák v roku 2012 vložili svoje strojárske aktíva do zoskupenia Sitno. Chceli využiť synergie a expandovať. Išlo o firmy Trens SK, Energotrans, Chemstroj, Way Industries, Elka, Stredoslovenské strojárne, PPS Vehicles a Vývoj Martin. Koncom vlaňajška ale Sitno vstúpilo do likvidácie. V nej ho ovládli cyperské firmy s neznámymi vlastníkmi, podľa týždenníka Trend za nimi stojí podnikateľ Mario Hoffmann (spoluvlastní Poštovú banku, ktorá firmy financuje). Samotné firmy čelia problémom, jedinou zdravou firmou je Trens SK. Bývalí spoločníci sa nerozišli v dobrom, Černák sa snaží vymôcť staré dlhy exekúciou proti Way Industry. (etrend.sk)

Penta sa zaujíma o médiá v Česku

Investičná skupina Penta dala ponuku 30 – 40 mil. € na kúpu českého vydavateľstva regionálnych titulov Vltava Labe Press. Tvrdí to motejlek.com, podľa ktorého ale majiteľ vydavateľstva, nemecký Verlagsgruppe Passau, túto ponuku odmietne. (fb.com)

Penta uviedla, že žiadnu ponuku na nákup médií v Česku nepodala. (hnonline.sk)

Senoble predáva zvolenskú mliekareň

Mliekarenská firma Schreiber Foods začala rokovania so spoločnosťou Senoble International o prevzatí jej dcéry Senoble Ibérica vrátane firmy Senoble Central Europe. Do nej patrí aj mliekareň vo Zvolene. Zvolenský je druhá najpredávanejšia značka jogurtu na miestnom trhu.

Schreiber je globálna firma so sídlom v USA s ročným obratom vyše 5 mld USD. (SME7/7)

Nová nemocnica na Patrónke má nahradiť tri existujúce

Ministerstvo zdravotníctva vyhlási súťaž na novú nemocnicu na bratislavskej Patrónke. S víťazom, ktorý má budovu postaviť a 30 rokov prevádzkovať, plánuje podpísať zmluvu v januári 2016. Náklady na výstavbu majú dosiahnuť 250 mil. € a nemocnica má byť dokončená v roku 2018. Investor môže za 30 rokov počítať s výnosmi 6,3 mld €. (dennikn.sk)

Nová nemocnica bude mať podľa Ministerstva zdravotníctva 3.380 zamestnancov. Súčasné tri nemocnice (na Kramároch, v Starom Meste a v Ružinove), ktoré po vzniku novej nemocnice zatvoria, majú 4.022 zamestnancov. Štúdia o novej nemocnici prepúšťanie zamestnancov považuje za jedno z najväčších rizík projektu. (SME/1)

Nákupné centrá Atrium kúpila izraelská firma

Majiteľa nákupných centier v strednej a východnej Európe Atrium European Real Estate (AERE) ovládla izraelská spoločnosť Gazit-Globe. Firma navýšila podiel v majiteľovi troch slovenských nákupných centier Atrium na 55%. Izraelci kúpili 13,9% podiel v Atrium od spoločnosti CPI CEE Management za 229 mil. € a stali sa tak hlavným akcionárom v AERE.

Na Slovensku sú nákupné centrá Atrium Optima v Košiciach (53.300 m2), Atrium Dubeň v Žiline (22.600 m2) a Atrium Saratov v Bratislave (7.600 m2). (etrend.sk)

Sieť hotelov Accor zmení majiteľa

Najväčší prevádzkovateľ hotelov v Poľsku – spoločnosť Orbis – kúpila od svojho akcionára Accor 46 hotelov v strednej Európe vrátane Slovenska. Transakciou za 142 mil. € získal Orbis bratislavské hotely Ibis a Mercure. (blesk.cz)

Pri Panorama City má vyrásť 9 poschodová administratívna budova

Firma Epoque blízka developerovi J&T Real Estate predložila zámer na výstavbu 9-podlažnej administratívnej budovy Triangel s podlahovou plochou 20.520 m2 v susedstve vyrastajúcich obytných dvojičiek Panorama City v Bratislave. Začiatok výstavby sa očakáva v januári 2017 a dokončenie o 1,5 roka neskôr. Náklady na výstavbu odhaduje developer na 23 mil. €.

Panorama City v dvoch 33-podlažných vežiach prinesie 600 bytov. Plánované kancelárie pri Čulenovej ulici majú priniesť 33.000 m2 a 15-podlažná veža pri Moste Apollo ďalších 18.000 m2 pre administratívu. Obe by sa podľa predbežných plánov mali začať stavať tento rok a hotové by mohli byť v roku 2017. (etrend.sk)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: