Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Platenie preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb od 1. januára 2015

Zmeny vo výpočte preddavkov na daň a v zisťovaní poslednej známej daňovej povinnosti

Metodický pokyn Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky k plateniu preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby rozoberá ustanovenia § 34 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ZDP) účinné od 1. januára 2015.

Povinnosť platiť preddavky na daň závisí od výšky poslednej známej daňovej povinnosti. Hranica, ktorá určuje povinnosť platiť preddavky, sa oproti minulému roku nezmenila, t. j. daňovník, ktorého posledná známa daňová povinnosť presiahla 2 500 EUR, je povinný platiť preddavky na daň. Ak je posledná známa daňová povinnosť daňovníka vyššia než 2 500 EUR a zároveň nižšia ako 16 600 EUR, daňovník je povinný platiť štvrťročné preddavky na daň. V prípade, že posledná známa daňová povinnosť daňovníka presiahne výšku 16 600 EUR, daňovník je povinný platiť mesačné preddavky na daň.

Rovnako sa od 1. januára 2015 nemení ani určenie preddavkového obdobia. Preddavkové obdobie je pre fyzické osoby obdobie od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce obdobie do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom období.

Medzi najvýznamnejšie zmeny, ktoré sú účinné od 1. januára 2015, patria:

Výpočet preddavkov na daň

Na výšku preddavkov vplýva posledná známa daňová povinnosť a štruktúra základu dane. V prípade, že základ dane daňovníka tvorí súčet čiastkových základov dane podľa § 5 a § 6 ZDP, takýto daňovník neplatí preddavky na daň, ak čiastkový základ dane z príjmov podľa § 5 ZDP tvorí viac ako 50 % zo súčtu čiastkových základov dane. V prípade, že čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti tvorí 50 % a menej zo súčtu čiastkových základov dane, preddavky na daň sa platia v polovičnej výške.

Posledná známa daňová povinnosť

Na zistenie poslednej známej daňovej povinnosti sa od 1. januára 2015 posudzujú iba príjmy podľa § 5 ZDP – príjmy zo závislej činnosti, príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP – príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti znížené o odpočet daňovej straty a príjmy podľa § 6 ods. 3 a 4 ZDP – príjmy z prenájmu a z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, uvedené v poslednom daňovom priznaní.

Pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti sa postupuje takto:

  • základ dane z vyššie uvedených príjmov sa zníži o nezdaniteľnú časť základu dane daňovníka platnú v zdaňovacom období, na ktoré sú platené preddavky na daň,
  • použije sa sadzba dane platná v zdaňovacom období, na ktoré sú platené preddavky na daň,
  • takto vypočítaná daň sa zníži o daňový bonus.

To znamená, že na povinnosť platby preddavkov už nevplývajú príjmy z kapitálového majetku podľa § 7 ZDP a ostatné príjmy podľa § 8 ZDP. Na účely výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti sa vypočítaná daň zníži len o daňový bonus, nezníži sa už o zápočet dane zaplatenej v zahraničí a nezníži sa ani o daň vybranú podľa § 43 ZDP, odpočítanú ako preddavok na daň v daňovom priznaní za predchádzajúce obdobie.

Metodický pokyn k plateniu preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb zároveň obsahuje príklady výpočtov preddavkov a povinnosti ich platby a upozorňuje aj na prechodné ustanovenia.

V prípade otázok môžete kontaktovať autorku článku na vmortanikova@deloitteCE.com.  

Na spoločnosť Deloitte sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: