Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Parlament schválil novelu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja

Správca dane bude môcť pozastaviť prístup do elektronického systému prepráv minerálneho oleja, ak bude mať obavu, že daňovník nebude mať dosť prostriedkov na úhradu dane

Parlament dnes definitívne schválil novelu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Ako uviedlo Ministerstvo financií SR, ktoré ju predložilo na rokovanie, jedným z jej hlavných cieľov je boj s daňovými únikmi.

Po novom totiž bude môcť správca dane dočasne pozastaviť prístup do elektronického systému prepráv minerálneho oleja daňovému subjektu, ktorým je užívateľský podnik, prevádzkovateľ daňového skladu, oprávnený príjemca alebo registrovaný odosielateľ. Bude môcť tak urobiť vtedy, ak bude mať odôvodnenú obavu, že nesplatná alebo nevyrubená daň bude v rozsahu presahujúcom zloženú zábezpeku na daň v čase jej splatnosti a vymáhateľnosti nevymožiteľná, alebo že v tomto čase bude vymáhanie dane spojené so značnými ťažkosťami. Zároveň sa stanovuje povinnosť colnému úradu bezodkladne umožniť daňovému subjektu prístup do elektronického systému, ak pominuli dôvody, na základe ktorých mu bol pozastavený prístup do elektronického systému prepráv minerálneho oleja.

Taktiež sa upravujú ustanovenia týkajúce sa obchodovania s pohonnými látkami. Spresňuje sa definícia distribútora pohonných látok, taktiež sa upravujú podmienky, ktoré musí splniť každá osoba, ktorá chce na daňovom území s nimi obchodovať. Rozšíri sa zároveň okruh osôb, ktoré budú môcť byť zaradené do evidencie spotrebiteľov pohonných látok.

Novela zavádza aj nové povinnosti pre odberateľov kontrolných známok. Napríklad budú musieť oznámiť počet poškodených alebo z iného dôvodu nepoužiteľných kontrolných známok prostredníctvom elektronického systému pred ich odovzdaním colnému úradu. Zavádza sa povinnosť pre odberateľa kontrolných známok oznámiť identifikačné čísla alebo označenie, ktoré obsahuje informáciu o identifikačných číslach reklamovaných kontrolných známok nachádzajúcich sa v balíku, skupinovom obale alebo prepravnom obale prostredníctvom elektronického systému kontrolných známok pred ich predložením colnému úradu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: