Stratégia & Financovanie | Reštrukturalizácie

Odbory majú od budúceho roka chrániť záujmy zamestnancov podniku v konkurze

Odborové organizácie by mali mať od budúceho roka významné miesto pri riešení úpadku firiem - mali zastupovať záujmy zamestnancov pri uplatnení nárokov na mzdu, odstupné, odchodné, či na iné peňažné plnenie.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR spoločne s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce tak predísť situáciám, keď zahraniční investori opustili firmy a zamestnancom nevyplatili mzdy. Od budúceho roku by sa mali odstrániť prekážky, ktoré zamestnancov v takých situáciách brzdia pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu na zamestnávateľa.

"V súčasnosti zamestnanci musia absolvovať súdne konanie, keďže na podanie návrhu na konkurz potrebujú súdne rozhodnutie o tom, že im zamestnávateľ mzdu nevyplatil a až na základe takého rozhodnutia potom môžu podať návrh na vyhlásenie konkurzu," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová.

MS SR preto v rámci novely Obchodného zákonníka, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, navrhuje novelizovať aj Zákon o konkurze a reštrukturalizácii.

"Chceme, aby zamestnanci mali v konkurzných konaniach kvalifikované zastúpenie odborovou organizáciou, ktorá by mala mať významné miesto pri riešení úpadku obchodnej spoločnosti. Počítame preto s kvórom minimálne piatich zamestnancov, ktorí nebudú za návrh na vyhlásenie konkurzu platiť poplatok, ak sa dajú zastupovať odborovou organizáciou. Odbory by mali byť partnerom zamestnávateľa pri kolektívnom vyjednávaní, keď sa dohadujú pracovné podmienky, rieši výška a vyplácanie mzdy. Mohlo by to podporiť aj zamestnancov, aby sa neváhali združovať do odborových organizácií. Chceme predísť aj situáciám, keď by vznikol spor medzi zamestnávateľmi a zamestnancami o to, či bol alebo nebol skončený pracovný pomer platne. Také prípady konkurzné súdy riešiť nemôžu. Takto nebudú ohrozené miesta ostatných zamestnancov," doplnila Donevová.

V rámci pripomienkového konania rezort spravodlivosti pracuje na úprave, podľa ktorej by zamestnanci nemali povinnosť skladať preddavok okolo 1600 eur na účet predbežného správcu konkurznej podstaty. "Pre zamestnancov, ktorí mzdu nedostanú, to v súčasnosti predstavuje výraznú prekážku pri uplatnení nárokov. Navrhujeme, aby sa preddavok uhradil z garančného fondu," doplnila Donevová.

Odborové zväzy už aj v súčasnosti poskytujú svojim členom právne poradenstvo a pomoc. "V súvislosti s právnym zastupovaním svojich členov, a to aj v otázkach súvisiacich s konkurzom a reštrukturalizáciou obchodných spoločností. Poradenstvo smeruje hlavne do oblastí prihlasovania pohľadávok zamestnancov, ktorí sú v postavení veriteľov a v súvislosti so zastupovaním, na základe splnomocnenia, na schôdzach veriteľov, ale aj v ďalších podobných situáciách," povedal pre TASR prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: