Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Novela zákona o miestnych daniach

Podľa novely už nebude možné podaním dodatočného daňového priznania zmeniť účel využitia stavby

Dňa 15. októbra 2014 vstúpila do účinnosti novela zákona o miestnych daniach, ktorá so sebou prináša niekoľko noviniek.

Za jednu z najzaujímavejších možno považovať rozšírenie predmetu dane zo stavieb o stavby hromadných garáži a stavby hromadných garáži umiestnených pod zemou. Ďalšou zo zavedených noviniek je aj skutočnosť, že daňová povinnosť k dani z nehnuteľností nadobudnutých dedením vzniká už v priebehu zdaňovacieho obdobia (pre nehnuteľnosti nadobudnuté dedením do 31.12.2014 platí predchádzajúce znenie zákona, podľa ktorého daňová povinnosť aj v takomto prípade vzniká až prvým dňom nasledujúceho roka).

Z tejto novely ďalej vyberáme ďalšiu významnú zmenu, a teda že podaním dodatočného daňového priznania už nie je možné zmeniť účel využitia stavby.

Novelizované znenie zákona so sebou prináša aj niekoľko ďalších zmien, ktorých účelom je najmä uľahčiť obciam aplikáciu tohto zákona.

Na záver by sme ešte chceli poznamenať, že účinnosť novelizovaných ustanovení týkajúcich sa vzniku daňovej povinnosti alebo oznamovacej povinnosti sa prostredníctvom prechodného ustanovenia prakticky posúva až na 1.januára 2015.

V prípade otázok môžete kontaktovať autora článku na e-mailovej adrese bdurajka@kpmg.sk

Na spoločnosť KPMG sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: